ARENDAL: – Takket være Senterpartiet er vi i ferd med å bygge ut fornybar energi i et tempo som landet ikke har har sett maken til siden 50-tallet. Fram til 2020 skal det i Norge og Sverige bygges vindkraftverk som tilsvarer 40 Alta-kraftverk, sa Ola Borten Moe.

Statsråden har forståelse for at noen reagerer negativt på naturinngrep fra over hundre meter høye vindturbiner. Han tror heller ikke regjeringen blir spesielt populær på å tilrettelegge for omfattende vindkraftutbygging på Sørlandet og ellers i landet.

Ringvirkninger

– Både i utbyggings— og driftsfasen vil vindkraft kunne bety for mye næringslivet i distriktskommuner. Det er ikke bare i olje- og gassektoren det ligger penger, sa Ola Borten Moe.

Parallelt med bygging av nye vindkraftverk skal det i Norge framover investeres enorme summer i oppgraderinger i både lokalt og regionalt nett, samt nye strømutvekslingskabler til utlandet. Statnett skal alene invester mellom 50 og 70 milliarder kroner de nærmeste 20 årene.

– For mange

Olje- og energiministeren mener likevel det i dag planlegges og søkes konsesjoner for altfor mange vindkraftverk. Han viser til at flere selskaper ikke har intensjoner om å bygge ut sine prosjekter selv, men bare planlegger og søker om konsesjon for å kunne selge prosjekter videre til andre.

– Det er ikke rart folk blir skremt, når de ser hvor mange vindturbiner som er under planlegging. Trolig blir ikke mer enn hvert sjette vindkraftverk som er under planlegging noen gang realisert, sa Ola Borten Moe.

Ønsker mer tilbake

Ordfører Leiv Rygg i Bygland konfronterte statsråden med at kommuner som avgir naturressurser til vindkraftverk får lite igjen sammenlignet med vannkraftutbygginger.

– Siden vindkraft i dag ikke er lønnsom uten subsidier, blir det feil å sammenligne den med vannkraft. En årlig eiendomsskatt på kanskje et tosifret antall millioner kroner må vel likevel sies å være en god kompensasjon for en liten kommune med anstrengt økonomi. Det viktigste er likevel arbeidsplassene som blir skapt. Norge har også et miljøansvar for å bidra til mer fornybar energiproduksjon, svarte Ola Borten Moe.

Positiv listetopp

Senterpartiets unge førstekandidat ved stortingsvalget, 25 år gamle Kåre Gunnar Fløystad holder selv på med master-utdanning i fornybar energi, og har store forventninger om at vindkraft kan skape arbeidsplasser og verdier på Sørlandet. Han mener det likevel ikke kan slik at kommunene skal sitte igjen med mindre inntekter og mer miljøforringelse som takk for at de bidrar med grønn kraft til andre land og regioner.

Når det gjelder utsiktene til selv å sikre seg en plass på Stortinget, håper han på utjevningsmandat. Han innrømmer at det kan bli litt lotto, om Senterpartiet får dette.

– Jeg skal i alle fall kjempe for bedre vei, bane og bredbånd, slik at det blir enklere å bli boende der en selv ønsker. En modell der studenter kan få slettet studielån ved å flytte på bygda, ligger også mitt hjerte nært, sier Kåre Gunnar Fløystad.