KRISTIANSAND: – Jeg burde selvsagt visst bedre, men mener samtidig at det er uforholdsmessig inngrep å ta fra meg førerkortet i flere måneder. Firmaet mitt tapte til sammen 800.000 kroner i omsetning i de fire månedene og fem dagene som jeg var uten førerkort. Dette rammet ikke bare meg selv, men også mine ansatte hardt.

Det sier 52-åringen som driver drosje— og turbilvirksomhet i to sørlandskommuner som enkeltmannsforetak. I tillegg til tre heltids- og to deltidsansette sjåfører, tar han selv mange transportoppdrag. Han vil ikke stå fram med navn.

143 km/t

Det var fjor sommer 52-åringen ble tatt for råkjøring på E 18 i Grimstad. En sivil politibil målte gjennomsnittsfartens hans til 143 kilometer i timen. Farten ble målt på en over 3000 meter lang strekningen mellom Morholt og Trolldalen. Fartsgrensen på stedet er 100 km/t.

– Dette er tross alt en av Norges beste veier. I tillegg var det lyst, tørr veibane og ingen andre biler på motorveien enn min og det som viste seg å være en sivil politibil, sier 52-åringen oppgitt.

Slapp rimeligere

52-åringen fikk midlertidig igjen førerkortet 15. oktober. Retten støttet i utgangspunktet aktor som la ned påstand om ytterligere to måneders inndragning. Det faktum at det tok så lang tid før saken kom opp for retten, bidro til at retten anså tiden uten førerkort for ferdig "sonet".

Prikkbelastning

Aktor argumenterte med at 52-åringen allerede hadde to prikkbelastninger på førerkortet fra tidligere. Det blir ved straffeutmålinger for fartsovertredelser ikke tatt hensyn til at det er yrkessjåfør eller andre som avhengig av bil i arbeidet. Den praksisen mener 52-åringen betyr at de som trenger bilen i arbeidet får en ekstrastraff, ved at de også risikerer å bli arbeidsledige.

Glad 52-åring

– Jeg er lettet over at retten kom fram til at de fire månedene var tilstrekkelig, sier 52-åringen.

Aust-Agder tingrett dømte også 52-åringen til en bot på 10.000 kroner. Dette ble imidlertid for småpenger å regne sammenlignet med inntektene han tapte i de drøye fire månedene han var uten førerkort. En dyr lærepenge ble det, og han vil nok framover ikke tråkke fullt så hardt på gasspedalen.