KRISTIANSAND: Onsdag ble det klart at en samlet Kontroll— og konstitusjonskomité fremmer et historisk kritikkvedtak mot regjeringen i Stortinget etter å ha behandlet 22. juli-kommisjonens rapport. Samtlige partier på Stortinget - også de tre regjeringspartiene - retter kritikk mot regjeringen. Det bør få konsekvenser for fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), mener Fædrelandsvennens politiske redaktør, Vidar Udjus.

— Det burde ikke være nødvendig at hun sitter og venter på at statsministerens gir henne beskjeden. Når regjeringspartienes egne stortingsrepresentanter kommer med så tydelig kritikk, blir det veldig underlig hvis hun kan leve videre som statsråd. Hva må til for at en statsråd skal gå hvis ikke dette er nok?, mener Udjus.

Samtlige av partiene på Stortinget mener regjeringen sviktet på elleve kritiske punkter før og under terrorhandlingene 22. juli 2011. Flere av punktene, som at Grubbegata ikke ble raskere stengt, eller at midlertidig stenging av gata ikke ble iverksatt, ligger under statsråd Aasruds ansvarsområde som fornyingsminister."Flere av de mest graverende forholdene er knyttet til justisministeren. Men Knut Storberget trakk seg for flere måneder siden av andre årsaker. Den som imidlertid har sittet gjennom hele denne prosessen, og som bærer en viktig del av ansvaret, er administrasjonsminister Rigmor Aasrud. Etter så krass kritikk fra Stortinget, bør hun gå av som statsråd", skriver Fædrelandsvennen på lederplass torsdag.

— Kommisjonen var i seg selv krass i sin kritikk med tanke på beredskapen i Norge, og flere mente allerede da at det burde få politiske konsekvenser for Aasrud. Fædrelandsvennen har bevisst valgt å vente til rapporten var diskutert i Stortinget før vi snakket om politiske konsekvenser. Når kritikken nå er så tydelig fra stortingspartiene, så bør fagstatsråden som står ansvarlig for områdene som sviktet, gå av, utdyper Udjus.

— Hadde Storberget fortsatt vært justisministeren, ville det ikke vært noen tvil om at han måtte gå. Den andre statsråden som har hatt et operativt ansvar her, er Aasrud, og derfor bør hun trekke seg, supplerer han.

- Hva med Stoltenberg, som har det overordnede ansvaret?

— Spørsmålet er hvor langt opp man skal trekke det direkte ansvaret. Jeg synes Stoltenberg har gjort det riktig når han har tatt det overordnede ansvaret, men det er fagstatsrådene som sitter med det direkte ansvaret, sier Udjus.

Lederen står på trykk i torsdagens avis og er publisert på fvn.no.