KRISTIANSAND: – Jeg har en kjæreste som er kristen slik jeg er, og vi er enige om at samboerskap er uaktuelt for oss. Jeg kommer fra en kristen familie og er vokst opp med at ekteskapet er den trygge rammen rundt et samliv, sier 21 år gamle Christina Stenbek, som studerer ved Mediehøgskolen på Gimlekollen i Kristiansand.

Studiekameraten Magnus Nødland Skogedal (22) er like kategorisk på at samboerskap er noe han ikke vil forsøke.

– Å inngå ekteskap er noe annet enn bare å flytte sammen. Det er en markering av starten på noe nytt. Dessuten viser statistikken at samboerskap ikke lønner seg. Sjansene for samlivsbrudd i et samboerforhold er langt større enn i et ekteskap, mener Nødland Skogedal.

Dømmer ikke

Selv om de to ungdommene er klare på hva de selv vil, aksepterer de at andre kan velge annerledes.

– Jeg kjenner kristne som er samboere. Det er ikke noe jeg ser ned på eller mener er galt. For meg handler det om gjensidig respekt for valgene vi gjør. Jeg ser at mange som er samboere, har det fint sammen, og jeg vil ikke prakke mitt syn på andre, sier Christina Stenbek.

– At jeg ikke vil satse på samboerskap for egen del, er ikke fordi jeg ideologisk er mot det. Jeg er ikke opptatt av om samboerskap er rett eller galt. Svært mange par lever som samboere, både kristne og ikke-kristne. Slik har samfunnet utviklet seg, og det forholder jeg meg til, sier Nødland Skogedal.

Følger ikke med

Han har fått med seg at Bispemøtets samlivsutvalg leverte sin rapport mandag i forrige uke, og at flertallet innstiller på at samboere ikke bør ordineres/vigsles eller tilsettes i kirkelig stilling som krever ordinasjon/vigsling. Det er han dypt uenig i.

– Kirken er for livsfjern i forhold til det livet mange mennesker lever. Jeg mener at kirken skal reflektere samfunnet, og da blir et nei til samboere i kirkelige stillinger veldig ekskluderende. Kirken henger ikke med i tiden, og flertallet i samlivsutvalget må være klar over hvilket signal de sender ut med et slikt standpunkt. Jeg tror ikke dette kommer til å funke for en kirke som allerede sliter med å nå ut til mennesker, fastslår Magnus Nødland Skogedal.

Christina Stenbek liker heller ikke kirkens avvisende holdning til samboere i kirkelige stillinger.

– Å stenge mennesker ute, er ikke noe kirken bør stå for og bli oppfattet som. Jeg stiller meg spørrende til at kirken ikke fokuserer mer på å være inkluderende. At en i stedet for å være avvisende heller gir råd.