SORT: Naturligvis kledd i sort, inviterte moromannen John Erik Loland til premiere på eget show fredag kveld. Foto: Roar Greipsland
FORNØYD: Ove Kåveland fra Mandal var en av de rundt 70 tilhørerne, og han syntes showet var bra. Foto: Roar Greipsland
POPULÆRT: John Erik Loland showet, fleipet med det meste og fikk publikum i slag. Rundt 70 tilhørere var på plass på premieren av "Inntil døden". Foto: Roar Greipsland

MANDAL: Humring avløst av latterbrøl, da moromann og lokalkomiker John Erik Loland inviterte til premiere på showet "Inntil døden" fredag kveld. Rundt 70 humorsugne satt rundt den intime scenen på Marna Café og lot seg rive med i et dødelig tema, og fikk oppleve komikeren berette om egen midtlivskrise ispedd noen saftige doser humor hentet fra undersiden av beltestedet. Pluss en del død.

Radio og depresjon

— Jeg glir rett inn i rollen som Jahn Lengervik, og i visesangen "Livet" synger jeg om kroppens deler som stadig henger, åpnet Loland til applaus, og fulgte opp med litt småharselering rundt nærradioen.

— Å skrive en komedie i vinterdepresjon er en vrien sak, og jeg skulle lage et show om depresjoner, forklarte Loland. Dermed var det duket for innslag om hvordan finne den minst mulig smertefulle død, hvor Lolands situasjonsrapport på minuttene før en flystyrt ble forvandlet til humor og galskap.

POPULÆRT: John Erik Loland showet, fleipet med det meste og fikk publikum i slag. Rundt 70 tilhørere var på plass på premieren av "Inntil døden". Foto: Roar Greipsland

Populært— Det er utrolig gøy at vi nesten har solgt ut alle de 630 billettene, sier Thomas Magnussen som driver Marna Café. Showet med Loland går over åtte forestillinger i tiden før og etter påske. Foreløpig er det ikke satt opp ekstraforestillinger, men mye kan tyde på at vi må, smiler Magnussen fornøyd.

Dette er andre gangen han inviterer til stand up-show med Loland. Også forrige gang, for to år siden, trakk «Vorspiel med Loland» fulle hus.

Tempo og spill

Fra scenen kommer det ene gullkorn etter det andre, fra Loland som i sin 40-årskrise har meldt seg inn i Tempoklubben og regner med å ende i Trekkspillklubben, et godt bevis på at forfallet er tiltagende. Så ikler han seg rollen som Stanley Kvinlaug, en fyr fra Lyngdal som plukker logikken i Mikkel Rev i fillebiter til publikums latterbrøl som akkompagnement.

— Jeg synes det er utrolig bra. Det er fint med lokale profiler som er kreative og drar til litt. Et snev av dristig underbuksehumor kan være gøy noen ganger, ler mandalitten Ove Kåveland.

— Han er moro, med fin humor uten at noen blir støtt, mener Rune Vetås fra Lindesnes.

Dødsens alvorlig blir det først når Loland taler i sin egen bisettelse, parodierer tv-programmet "Åndenes makt" og etter hvert drar i gang sangen "Always look on the bright side of life".