LYNGDAL: Samferdsel stod øverst på den politiske agendaen da Vest-Agder SP møtte til årsmøte på Rosfjord Strandhotell i Lyngdal lørdag.

— Generaldebatten handlet om ny E39 fra Søgne til Ålgård, og jeg har en klar forventing til at vi skal få dette til i Nasjonal transportplan (Ntp), sier Tjørhom til Fædrelandsvennen.

— Vi har uttrykt oss klart overfor vår politiske ledelse at vi forventer en betydelig standardheving av E39 – vår troverdighet må vises i at det brukes midler her, sier han.

Har makt

Senterpartiet sitter med makten i Samferdselsdepartementet, og statssekretær Geir Pollestad er mannen Tjørhom setter sin lit til.

— Han er sentral i forhandlingene om ny Ntp, sier han.

Tjørhom og Sp er, i likhet med de fleste andre partiene i Agder, opptatt av at E 39 legges på nytt.

— Veistandarden er en klar utfordring. Veien er gammel og vi må nå få et løft på statsbudsjettet, sier han.

Tjørhom sier at belastningen på veien er for stor, spesielt som følger av tungtransport, og at det går utover kollektivtrafikken og hvor folk velger å bosette seg.

Han presiserer at han ikke venter at 4-felts vei vil bli bygd med en gang, men at trasévalget må gjøres på en riktig måte, slik at veien kan utvides til 4-felts når det blir nødvendig.

Ønsker fire felt

— Kvu-en (Statens vegvesens trafikkberegning) tilsier at vi skal ha ny E39, men det er viktig at traseene blir laget slik at veien ikke er for liten igjen om 20 år. Vi må legge opp til 4-felts vei med en gang. Forhåpentligvis vil fokus være på 4-feltsvei fra Kristiansand til Lyngdal i første omgang. Dersom det blir 3-feltsvei er det viktig at vi kan utvide til fire felt når trafikkgrunnlaget tilsier det, sier han.

Tjørhom er også opptatt av at Breimyrkrysset i Kristiansand blir prioritert i ny Ntp, som er ventet lagt fram av regjeringen før påske.

— Breimyr til Søgne er en strekning som må tas først, og den hører hjemme i Ntp og ikke i bypakken til Kristiansand-regionen. Dette er en flaskehals, og vi har gjort det klart overfor statssekretær Pollestad at Breimyrkrysset må inn i Ntp.