LILLESAND: — Det er dette vi har jobbet mot og som vi var sikre på at vi skulle klare, sier prosjektleder Nils Ragnar Tvedt i Statens vegvesen.

Siden 2007 har veivesenet brukt millioner av kroner på tiltak. Ingen av dem førte til at forurensingen ble tilstrekkelig redusert. Et gedigent rensebasseng til over 10 millioner gjorde imidlertid susen.

— Det nye bassenget ble satt i drift 1. november. Verdiene var under kravene umiddelbart, sier Tvedt.

— Så nå er dere i mål?

— Vi har kommet et langt skritt på veien. Det endelige målet er at vi i fremtiden skal komme tilbake til naturens opprinnelige miljø, sier Tvedt.

Truet med tvangsmulkt

Fylkesmannen i Aust-Agder har gitt veivesenet et krav om å redusere forurensingen til 600 mikrogram aluminium per liter vann. Inntil nylig var verdiene på over 10.000 mikrogram. I sommer fikk veivesenet beskjed om at det vanket bøter på 100.000 kroner i uka dersom kravet ikke ble innfridd innen 1. oktober.

— Vi har ikke betalt noe foreløpig. Jeg regner med at Fylkesmannen setter en sluttdato og tar en oppsamling, sier Tvedt.

Det er veldig, veldig bra at kravet er nådd. Dette har vi ventet på i lang tid. - Ordfører Arne Thomassen.

Torsdag 5. desember vil Tvedt, regionvegsjef Kjell Inge Davik i Statens vegvesen Region Sør, fylkesmann Øystein Djupedal, fylkesmiljøvernsjef Jan Atle Knutsen og Lillesand-ordfører Arne Thomassen delta på et pressemøte på Gaupemyr for å uttale seg om gladnyheten.

Glad Lillesand-ordfører

Forurensingen av Kaldvellfjorden har blitt omtalt som en miljøkatastrofe av sjeldent format og lokalpolitikere fra Lillesand har i årevis kjempet for at problemet skal bli løst.

— Det er veldig, veldig bra at kravet er nådd. Dette har vi ventet på i lang tid, sier ordfører Arne Thomassen (H) fornøyd.

Han legger til at politikerne i Lillesand har vært bekymret over situasjonen i Kaldvellfjorden helt siden E 18 ble bygd.

— Vi så tidlig at det kom utslipp som ikke ble håndtert forsvarlig. Vi har holdt trøkket oppe, men dessverre har det tatt litt tid. Først når Fylkesmannen kom på banen med bøter, begynte ting å skje. Nå sier veivesenet at de har kontroll og det nye rensebassenget har vært avgjørende, sier Thomassen.

Forventer opprydning

At forurensingen nå er kraftig redusert er en gladnyhet for hele Lillesand, mener Thomassen.

— Dette er viktig for de som driver oppdrett i fjorden og for de som bor i området. Men det viktigste er hensynet til miljøet i fremtiden. Det kan vi ikke kludre med. Vi har et ansvar for at vi forvalter dette på en god måte. Personlig har jeg dessuten vært veldig opptatt av at vi må sette de samme krav til staten som vi setter til private, sier Thomassen.

Thomassen mener det er viktig å holde trykket oppe, selv om forurensingen nå ser ut til å være under kontroll. Han viser blant annet til at en rekke svaberg i området har blitt misfarget som en følge av forurensingen.

— Det gjenstår en opprydning og jeg forventer at det blir gjort nå, sier ordføreren.