Her kommer det nye renseanlegget på Lonestrand. Foto: Espen Sand
Henvisningsbilde. Janne Fardal Kristoffersen og Per Olav Skutle. Foto: Espen Sand

LINDESNES: — Denne avgiften kan jage innbyggerne bort fra kommunen. I en kommune som scorer lavt på alle levekårsstatistikker, som samtidig er i norgestoppen for antall uføre, kan denne avgiften være det avgjørende for at folk velger en annen kommune å bo i, mener Janne Fardal Kristoffersen (H), ordfører i Lindesnes kommune.

I dag betaler en husstand i Lindesnes i gjennomsnitt 9451 kroner i gebyr for vann og avløpstjenestene. Staten har pålagt kommunen å bygge et nytt renseanlegg til mellom 60 og 70 millioner kroner. Varaordfører Per Olav Skutle (V), som også sitter i byggekomiteen for renseanlegget, mener innbyggerne må forvente å betale dobbelt så mye i fremtiden.

Må doble avgiften

— Både anlegget og forbruket er i dag hundre prosent brukerfinansiert. Rundt om i kommunen er det mange som har private anlegg, og det er dessverre få brukere å fordele kostnadene på. Derfor må innbyggerne forvente en dobling av vann- og kloakkavgiften når det nye renseanlegget står ferdig, sier Skutle.

For mange år siden fikk kystkommunene i Norge, fra svenskegrensen til Mandal, et pålegg fra den norske stat om rensing av avløpsvannet. Hovedsakelig for å unngå utslipp av næringssalt i havstrømmen rundt Skagerrak, mens vestkommunene slapp unna fordi utslippene gikk ut i Nordsjøen. Kommunene som måtte bygge renseanlegg fikk den gang statlig stimuleringstilskudd på 25 prosent.

Får ikke tilskudd

I 2005 ble den geografiske grensen for bygging av renseanlegg endret i Stortinget, og Lindesnes ble innlemmet og pålagt rensing av avløpsvannet. Samtidig ble tilskuddsordningen fjernet. Daværende ordfører, Ivar Lindal, mente anlegget var totalt unødvendig, og i 2009 bestemte kommunestyret seg for å nekte å følge statens pålegg. Kristoffersen mener at de i dag ikke har noe valg.

— Ivar gjorde en kjempejobb der gangen, men vi kommer oss ikke bort fra pålegget. Vi føler det er dypt urettferdig at staten pålegger oss å bygge dette renseanlegget, og spesielt på andre vilkår enn de andre kommunene. Jeg har kontaktet departementet og bedt om et møte så fort som mulig, sier Kristoffersen.

- Fryktelig statistikk

En dobling av vann- og avløpsavgiften vil føre kommunen helt i landstoppen for avgifter i Norge. Ingen av landets kommuner har en avgift som er i nærheten av den kommende vann- og kloakkavgiften i Lindesnes. Landets dyreste kommune i 2013 var Nordre Land, der de kommunale utgiftene for vann, avløp, feiing og renovasjon var 18.431 kroner. Legger man til grunn en dobling av vann og avløpsavgiften i Lindesnes, vil kommunens avgifter ligge på 22.012 kroner. Landets sørligste kommune vil med stor sannsynlighet blir Norges dyreste kommune å bo i når renseanlegget er ferdig, tidligst i 2017. — Det er fryktelig statistikk å være på, innrømmer ordføreren, som nylig sørget for at eiendomsskatten ble fjernet etter to år.

Unormal økning

Lars-Erik Borge, professor i samfunnsøkonomi ved NTNU, mener økningen i de kommunale avgiftene i Lindesnes er høyst uvanlige.

— Det er absolutt ikke vanlig. De fire siste årene er den generelle økningen på kommunale avgifter på fire prosent, sier Borge.