AVLIVET: Disse fire mårhundene (foran) ble umiddelbart avlivet under razziaen i 2011. Foto: Tor Punsvik
UØNSKET: Bærplukkere i Åseral ble svært overrasket da de traff denne lamaen i skogen i sommer.

ÅSERAL: — En sjåfør i Sørlandsruta så en vaskebjørn krysse veien ved Eikild tidlig tirsdag morgen. Han er svært sikker på at det var en vaskebjørn han så. Vi tror den stammer fra den samme gården der vi hadde razzia i 2011 sammen med politiet og mattilsynet. Der fant vi fire levende vaskebjørner, fire mårhunder og tre nesebjørner, forteller Tor Punsvik, viltforvalter hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

Eieren av gården opplyste den gangen at to vaskebjørner hadde rømt. Den ene ble skutt av Statens Naturoppsyn. Punsvik tror vaskebjørnen som ble observert tidligere i uka, er den andre rømlingen. Han var selv med under razziaen på gården, og frykter at flere dyr kan ha rømt.

— Vi har mistanke om at det er mårhund i Agder, basert på de mange meldingene vi har fått fra folk som har sett mårhund de siste årene. Vi har grunn til å mistenke at den kan være rømt fra samme gården, forteller Punsvik.

Lamaen også fra gården?

Tidligere i sommer skrev Fædrelandsvennen om bærplukkere som nærmest fikk sjokk da de møtte en lama.

— Jeg tenker at dette kommer fra samme kilde. Jeg var med på aksjonen på den gården, og der var det lamaer og mye annet rart, sier Punsvik.

Vaskebjørn og mårhund er to svært fryktede dyrearter i norsk natur. Punsvik frykter at de kan etablere seg i Agder-naturen.

— Vaskebjørn er kjent som bærere av mange sykdommer og parasitter. For eksempel en rundorm, som smitter over til mennesker. En slik rundorm ble funnet på en av vaskebjørnene vi fant på gården i 2011. Vi håper det bare er en vaskebjørn som er på frifot. Det vi frykter mest, er at det skal være flere og at de skal yngle, forteller Punsvik.

Mårhunden "umulig" å utrydde

Vaskebjørner lever godt i norsk natur, og har gode forutsetninger for å bli mange. Det samme gjelder mårhunden, som ifølge Punsvik er enda verre.

— Mårhunden frykter vi enda mer. Begge artene kan etablere seg i veldig mange miljøer i naturen, og de har samme egenskaper som smittebærere. Rabies kom for eksempel til Finland med mårhunden. Der er arten et kjempeproblem. 160.000 dyr jaktes hvert år, men bestanden øker likevel. Der det er mårhund, forsvinner skogsfugl og våtmarksfugler ut av naturen. De får store ungekull og er nesten umulige å få bort når de har etablert seg, forteller Punsvik. - Hva skal jegerne som ferdes i skogen nå gjøre om de ser vaskebjørn eller mårhund?

— De må skyte dem, svarer Punsvik kontant og oppfordrer folk til å melde fra dersom de ser vaskebjørn eller mårhund, slik at Statens Naturoppsyn kan jakte på dem.

Ber om lama-avklaring

Viltforvalteren synes heller ikke det er greit at det går en lama fritt i Åserals skoger.

— Det er ikke greit i det hele tatt. Nå er det ikke noen stor fare for at lama etablerer seg som en bestand hos oss. Men om det skjedde, ville det være uønsket. Så snart det blir tatt en beslutning om hvem som har ansvaret for å fjerne lamaen, tror jeg den er historie.

Til nå har lamaen blitt en kasteball i systemet, der verken Fylkesmannen, Statens naturoppsyn eller Mattilsynet har tatt på seg ansvaret for lamaen.

Ordfører: Ikke greit

Ordfører Oddmund Ljosland i Åseral synes ikke det er greit at disse dyrene beveger seg fritt i kommunen.

— Kommunen er ikke interessert i å være et område der det er ulovlig innførte dyr i naturen. Samtidig har jeg ikke inntrykk av at dette er et stort samtaletema i bygda. Jeg vet at det for mange har vært en irritasjon at de har hatt en lama tuslende rundt husdøra. Sånn sett er det dumt at vi ikke har et system som gjør at den kan fjernes på en rask og effektiv måte, sier Ljosland.