KRISTIANSAND: Hun har fulgt nøye med i saken om tarmkreftoperasjoner hele tiden og er blitt skremt av hva hun har lest.

— Jeg har reagert veldig sterkt særlig på hvordan leger og fagfolk i Arendal har reagert på tarmkreftsaken i det offentlige rom. At man har vært mest opptatt av at det ikke skal varsles men holdes innenfor sykehusets vegger, sier Michaelsen.

Åse Michaelsen. Foto: Jarle R. Martinsen

Reaksjonen hennes forsterkes av et møte hun og Agder-benken hadde med sykehusledelsen i Flekkefjor rundt årsskiftet. Der fortalte sykehusdirektør Jan-Roger Olsen om sykehusets program for samarbeid mellom Arendal og Kristiansand.— Han sa at nå var stridsøksa begravd og så ser vi nå at sånne ting fortsatt ligger under overflaten, sier Michaelsen.

Skandale

Høyres Peter Gitmark karakteriserer saken som en skandale:

— Dette er kort sagt en skandale som avdekker et betydelig ledelsesproblem, sier han.

Han vil imidlertid ikke krever hoder på fat. Det overlater han til sykehusledelsen og styret.

Peter Gitmark. Foto: Lise Åserud

— Jeg vil berømme styret for rask og god reaksjon i saken, sier han og viser til at hans rolle er i forhold til styret, så får styret og sykehusledelsen ta seg av eventuelle personalmessige konsekvenser.- Hvordan synes du sykehusledelsen har håndtert saken?

— Det er ytterst problematisk at det i etterkant ble en geografidebatt, det reagerte jeg meget sterkt på. Vi kan ikke ha det slik at ikke en kan diskutere feil og mangler uten at det skal bli en lokaliseringsdebatt.

Vinglete

Aps Kari Henriksen mener sykehusledelsen har opptrådt noe vinglete men gir honnør til lederen for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, som varslet om saken.

— Jeg skal ikke gi sykehusledelsen råd om hva de skal gjøre i saken, men jeg sett utenfra mener jeg Mjåland har størst tillit og jeg ville vektlagt det han mener, sier Henriksen.

Noen har sviktet

Michaelsen fyller på:

— Det som har gått katastrofalt feil er at ikke pasienters liv og helse er satt i fokus, det er den enkelte ansattes ønske om å ha faglig innhold i arbeidsdagen som er vektlagt. Det er uhørt, sier Michaelsen som tar til ordet for at noen, ikke bare i Arendal, bør ta sin hatt å gå dersom rapporten som legges fram fredag i hovedsak bekrefter tallene som tidligere er lagt fram.

Kari Henriksen Foto: Jon Anders Skau

— Hvis noen har visst om dette over lengre tid og ikke har varslet om det, så er det noen som ikke har gjort jobben sin. Og da lurer jeg på om det er flere avdelinger på sykehuset som ikke melder fra om feilbehandlinger og dermed skjuler dårlig behandling, sier Michaelsen som får støtte fra Gitmark:- Hvorfor har ingen reagert før når man over flere år får så mye som 15 ganger så høy komplikasjonsrate som landsgjennomsnittet. Jeg mener det også må granskes, for det er en betydelig ledelsessvikt, sier han.

Henriksen vil avvente rapporten som legges fram fredag, før hun trekker flere konklusjoner, men sier følgende:

— Så regner jeg med at det faglige miljø ved sykehuset tar de rette avgjørelsene og at pasientsikkerhet skal ha avgjørende vekting når de bestemmer seg.

Fædrelandsvennen har forgjeves forsøkt å få kontakt med stortingsrepresentantene fra Aust-Agder, men bare Ingebjørg Godskesen var tilgjengelig. Hun hadde imidlertid ikke hørt noe om tarmkreftsaken og kunne derfor ikke kommentere den.