LOKALE MUSIKANTER: Johan Nøkland (keyboard), Daniel Hillestad (gitar og aktuell med nytt album), André Pedersen (trommer) og Steffen Ravnevand (bass) holdt konsert med coverlåter på bedehuset. Lydmann Rolf Gunnar Augland kom ikke med på bildet. Foto: Frode Lindblom
HISTORISK: Inspektør Wenche Reinertsen (t.v.) og rådgiver Inger Lise Aasen mener skoleåret med røykfrie ungdomsskoleelever er historisk i Iveland. Foto: Frode Lindblom
GLAD I FEST: Ordfører Gro Anita Mykjåland (t.h.) fleipet med at hun er glad i en fest. Og fest ble det for Iveland-elevene på bedehuset torsdag, med pizza og brus. Her i samtale med inspektør Wenche Reinertsen. Foto: Frode Lindblom
TALER OG KONSERT: Etter ordførerens skrytetale fulgte konsert med lokale musikere og innslag med Moonlight. Foto: Frode Lindblom

IVELAND: — I år har vi ikke hatt noen elever som røyker. Det har aldri skjedd før. En historisk begivenhet i kommunen. Jeg tror ikke mange andre skoler kan vise til noe lignende,

sier rådgiver og sosiallærer Inger Lise Aasen på Iveland skole.

Her er 62 ungdomsskoleelever. Ifølge inspektør Wenche Reinertsen har de ikke en gang kjent lukten av røyk på skolens område. I fjor var det to-tre tiendeklassinger ved skolen som røykte.

Har nese for røyk

— Vi har nese for røyk, og ville merket det med en gang om noen hadde røkt, mener hun.

— Ingen som røyker etter skoletid, heller?

— Vi springer ikke etter folk på fritiden. Men de som røyker ville uansett hatt problemer med å holde seg en hel skoledag, sier Aasen.

Ble lovet fest, fikk 20.000 kr.

Det startet i fjor. Hvis alle holdt seg unna røyk, så lovet skolen fest på bedehuset i april. Torsdag var det lokale forsamlingshuset dekket til stor festivitas med pizza, brus, underholdning og musikk. Hele gildet sponset av Iveland kommunestyre og Fylkesmannen i Aust-Agder med til sammen 20.000 kroner.

— Vi holdt det vi lovet. Det ble fest, sier Inger Lise Aasen, passe stolt.

Elevrådets representanter sier det er nokså spesielt at ingen elever inneværende skoleår har latt seg lede ut i fristelse.

- Røyking er ut

— Jeg tror det skyldes miljøet. Målet har vært denne festen. Den har vært veldig motiverende, mener leder Anita Søttrup.

— Hvordan har det seg at ingen av elevene røyker?

— Det er ikke in lenger. Røyking er helt ut, mener hun.

— Folk har nok også forstått konsekvensen av røyking. Vi ser på røykpakker og i media at det er farlig, sier rådsmedlem Ida Honnemyr.

— Klart vi er stolte. Det er kjempebra at ingen gidder å røyke, mener duoen.

Kry ordfører

Markedsføringen av røykfri skole er en del av skolens rusforebyggende tiltak. Arbeidet ses også opp mot kommunens satsing på folkehelse. Det handler om å utsette en eventuell debut for de som ikke klarer å stå i mot et ytre press.

Vel halvveis i skolefesten torsdag dukket ordfører Gro Anita Mykjåland opp. Hun fleipet med at hun er glad i en fest, og den fikk i går. Hun mener de 10.000 kronene fra kommunestyret var vel anvendt.

— Det er bra vi kan feire dem. Vi har en utfordring i hele Agder, men dette er et kjempeviktig tiltak i vårt folkehelsearbeid. Jeg er kjempestolt av dem, sier Mykjåland.

Det gjentok hun fra talerstolen før lokale musikere fortsatte festen med minikonsert.