BOR I RIO: Inja Røinaas fra Kristiansand har bodd i Rio i to og et halvt år og deltatt i ulike hjelpeprosjekter: - Folk er så gjestfrie, men kontrastene så store at det alltid er noe å gripe fatt i. Foto: Tore André Baardsen
FOTBALLBANE: På oversiden av kirken ligger en fotballbane der de norske barna kan boltre seg. Foto: Tore André Baardsen
ROCINHA: Rio er omgitt av favelaer, slumområder, med opptil 100.000 innbyggere. Fra kirkeeiendommen er det prima utsikt mot favelaen Rocinha oppe i åssiden. Foto: Tore André Baardsen
BYGGEKOMITEEN: De færreste sjømannskirker har svømmebasseng. Disse tre har vært med å planlegge renovering av villaen for halvannen millioner kroner; fra venstre Gunnar Veire, Inja Røinaas og Linda Edvardsen Linstad. Foto: Tore André Baardsen
KIRKEEIENDOMMEN: Den nye sjømannskirka har skaffet seg en sjelden eiendom, omgitt av palmer, høye fjelltopper og favelaen Rocinha. Foto: Tore André Baardsen
LIGGER I GENENE: Sansen for vafler virker å være noe apekatter og mennesker har felles. Her har en av kirkenaboene fått klørne i et vaffelhjerte, og det er liten tvil om at det ga mersmak. Foto: Tore André Baardsen

RIO DE JANEIRO, BRASIL : — Kirken er for alle! Vi er rett ved regnskogen, så det er ikke så unaturlig at de holder seg rundt her, forteller Inja Røinaas (38) fra Kristiansand, medlem i byggekomiteen for den nye kirken.

Hadde småbarnsmoren fra Tveit bare snakket om de middels store apekattene med skarpe tenner, var det én ting.

At giftige kobraslanger også trives i nabolaget, er noe sjømannspresten bør huske på i aftenbønnen.

Presten slått ut av gulfeber

Fædrelandsvennen besøkte den noe sjeldne kirkeeiendommen i den tropehete byen, der vaffeljernene skal gå varme. Første gang blir 17. mai, når flere hundre nordmenn inntar den romslige hagen til fest ut i de små timer.

— Jeg trodde det med å servere vafler var en spøk, men etter hvert har jeg skjønt hva det går i, smiler Gunnar Veire, Stavanger-mann i byggekomiteen.

Nærmere tusen nordmenn er bosatt i Rio de Janeiro, og tiden er moden for den 32. norske sjømannskirken på verdensbasis. Dermed forlater de Den skandinaviske kirken, der det er blitt trangt om plassen.

— Dette har potensial til å bli et godt møtested for nordmenn i Rio. Her er døra åpen for ateister og muslimer, alle skal føle seg hjemme, bedyrer sjømannsprest Ørnulf Steen, som selv skal bruke kirkens andreetasje som privatbolig og kontor.

Første gang en norsk sjømannsprest plantet sine bleike føtter i Rio var i 1897. Den gang var ikke slanger og apekatter deres verste trussel, men gulfeber. Dermed ble oppholdet heller kortvarig.

Mye kriminalitet

I halvannet år har de vært på utkikk etter egnede lokaler, og kirkefolk vet at den som leter finner.

Eiendommen ligger i bydelen Gavea ved foten til Rocinha, et av slumområdene (favela) der væpnede spesialstyrker i 2011 stormet inn med pansrede kjøretøy og helikopter for å fortrenge narkogjenger før fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016. Ni millioner kroner kostet det å overta den romslige eiendommen med en større villa i to etasjer. For halvannen million bygges huset om til en moderne sjømannskirke med storkjøkken og møtesal for hundre personer.

— Hjemme i Norge leker barna i gaten, eller går på besøk til kamerater. Det kan de ikke i Rio. Derfor har familier et helt annet behov for å møtes, der barn og voksne kan slappe av, forklarer trebarnsfar Gunnar Veire, som ikke har hatt for vane å frekventere kirken hjemme i Stavanger.

Her blir døren høy og porten vid, men kun når den ikke er låst. I sjumillionersbyen som på grunn av utstrakt kriminalitet har slitt med ryktet, lar man selv ikke kirkedører stå ulåst.

Bedrifter med milliongaver

De siste fem årene har det vært betydelig økning i norske investeringer i Rio. Omsider fikk bransjen sitt bønnesvar:

— Norsk maritim virksomhet har hatt en langvarig relasjon til sjømannskirka. De ba om at vi etablerte oss, og vårt formål er nettopp å betjene nordmenn i utlandet, forklarer sjømannsprest Ørnulf Steen.

Han legger til at bedriftene til gjengjeld har donert pengegaver på totalt 2,5 millioner kroner.

Sjømannspresten frykter ikke at naboene fra dyreriket skal gjøre som Nikodemus i Bibelen – han som snek seg ubemerket inn om natten.

— Jeg har vært utsendt for misjonsselskapet både i Brasil og Tanzania tidligere. Det handler bare om å ta litt hensyn. Her har vi det bra, forsikrer Steen.

Inja Røinaas har bodd i Rio i to og et halvt år. Mens mannen jobber som skipsmegler har hun deltatt i ulike hjelpeprosjekter, og stortrives:

— Menneskene, klimaet. Folk er så gjestfrie, men kontrastene så store at det alltid er noe å gripe fatt i. Jo lenger man bor her, dess mer interessant blir det.