SØGNE: – Dersom det offentlige noen gang skal bruke midler på å sikre seg private eiendommer, så må det være nå. Fylkeskommunen har i en årrekke markedsført landsdelen med forfatterens eiendom "Havbukta" i Ny-Hellesund, og nå har den muligheten til å fylle stedet med innhold.

Ingrid Juell Moe er selv nærmeste nabo til "Havbukta", som i 1917 ble gitt i gave til sørlandsdikteren av venner.

Vilhelm Krag tilbrakte hver sommer der fra 1917 og fram til sin død i 1933. Dikteren var den som først lanserte begrepet Sørlandet i en artikkel i Morgenbladet i 1902. ## – Ikke ved Kilden

– Vilhelm Krags plass er ikke ved Kilden. Det er i Havbukta. På Agder blomstrer litteraturen, og her kan det bli nytt liv og røre på Sørlandet. Om vinteren kan huset brukes som skrivestue for forfattere. Huset ble gitt til dikteren, og bør nå gis tilbake til allmennheten, sier Ingrid Juell Moe.

Høy pris

Mandag kunne Fædrelandsvennen melde at arvingene etter den store dikteren etter en årelang strid, ble enige om å legge "Havbukta" ut for salg.

Den 52 mål store eiendommen som består av to boenheter, ble i april 2011 taksert til 12,5 millioner kroner.– Jeg mener stedet må fylles med innhold ved at det etableres et litteratur— og/eller kultursenter her. Samtidig vil allmennheten få tilgang til en naturperle, som blant annet omfatter en idyllisk badebukt på baksiden av eiendommen, sier Ingrid Juell Moe.

Enhetsleder for kultur i Søgne, Kristian Strøm-Fladstad, har stor forståelse for Ingrid Juell Moes engasjement i saken. Han kjenner imidlertid også bare eiendommen fra utsiden, og mener det kanskje kan by på praktiske utfordringer å skape aktivitet på stedet.