ARENDAL: — Det er all grunn for Sørlandet sykehus til å ta disse funnene alvorlig. I 2012-2013 har flere pasienter henvendt seg til Pasient- og brukerombudet for bistand etter tarmoperasjoner, sier Eli Gotteberg, pasient- og brukerombud i Aust-Agder, til Fædrelandsvennen.

Pasientene forteller om behov for reoperasjoner og uventede komplikasjoner etter å ha blitt operert på Sørlandet sykehus i Arendal.

- Søkt om erstatning

— Noen av disse har vi bistått med å søke om pasientskadeerstatning da de forteller om varig mén og redusert livskvalitet. Per dato er ingen av sakene ferdigbehandlet hos Norsk pasientskadeerstatning (NPE), sier Gotteberg.

I dag forteller Fædrelandsvennen at nærmere en av tre pasienter som opereres for tykktarmkreft i Arendal må opereres på nytt. Årsaken er komplikasjoner etter tarmoperasjonen.Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus HF opplyser at dette var ukjent for ham inntil februar. Da sendte leder for Kreftsenteret, overlege Svein Mjåland, en bekymringsmelding etter å ha gjennomgått pasientjournaler.

Får redusert livskvalitet

Pasientombudet har i dag vært kontakt med en 76-åring i en kommune øst for Arendal. Mannen ble operert for tykktarmskreft i 2005, men først i 2011 forstod han at problemene ble varige.

— Han mener å ha fått store nerveskader, så store at han er inkontinent for avføring. Det er lett å tenke seg at livskvaliteten oppleves redusert med et slikt mén. Han blir deprimert og redd for å gå ut, sier Eli Gotteberg.

Mannen har søkt om pasientskadeerstatning, men ennå ikke fått.

Må tas alvorlig

Overlege og leder for Kreftsenteret ved Sørlandet sykehus, Svein Mjåland, mener tykktarmoperasjonene ved sykehuset i Arendal burde stoppes. Pasientombudet går ikke så langt.

— Jeg synes det viktigste er at disse funnene tas alvorlig og at man sikrer seg at det blir et forsvarlig tilbud, sier Eli Gotteberg.

- Men overlege Svein Mjåland aviser å satse på tiltak, han mener pasientene blir brukt i et slags eksperiment?

— Jeg har ikke grunnlag for å si det, sier pasientombud Eli Gotteberg.

To medhold, to avslag

Ifølge Norsk pasientskaderstatning er det i perioden 2009-2012 fattet ett vedtak om avslag som gjelder behandling av tykktarmskreft ved sykehuset i Arendal. Tilsvarende er det fattet to medhold og ett avslag som gjelder sykehuset i Kristiansand.

Kommunikasjonssjef Øydis Castberg i NPE sier til Fædrelandsvennen at de ikke har en god oversikt over hvor mange som har søknader inne nå.

— Dersom det er pasienter som mener de kan ha fått en skade etter en feilbehandling, så bør de melde saken til NPE, slik at vi kan vurdere om de kan ha rett på erstatning, sier Castberg.

Flere strakstiltak

Sørlandet sykehus HF har nå innført strakstiltak ved tarmoperasjoner i Arendal. Blant annet skal to overleger alltid være til stede. Det er også endret rutiner ved lukking av sår.

— Både fagmiljøene i Arendal og ledelsen synes dette er veldig ubehagelig og leit, og vi tar det svært alvorlig. Dette skal ikke skje, sa fagdirektør Per Engstrand tidligere i dag til Fædrelandsvennen.

Sykehuset har også hentet inn en kirurg fra Bærum sykehus som skal granske journalene til kreftpasientene som har fått komplikasjoner.