BERN: Overgangen til sommertid gjør oss forvirrede, skriver danske Ekstra Bladet.

— Mørkere om morgenen

Ifølge den sveitsiske søvnforskeren Johannes Mathis, kan overgangen til sommertid få farlige følger.

— Flere undersøkelser har vist at det er flere trafikkulykker den første hverdagen etter overgangen til sommertid. Det skyldes at det er mørkere om morgenen, våre indre klokker er forvirrede, og vi sovner i få sekunder om gangen bak rattet fordi vi mangler søvn, sier Mathis til den sveitsiske avisen Blick.

Siden 1977 bestemte stort sett alle europeiske land å innføre sommertid, og i natt skulle vi igjen stille klokka en time fram. Ifølge den sveitsiske søvnpsykologen Günther W. Amman-Jennson kan denne omstillingen føre til flere problemer.

Søvnmangel og manglende konsentrasjon

— Vintertiden følger vår naturlige biologiske biorytme. Derfor kan overgangen til sommertid få våre indre klokker til å gå i surr, og det får store konsekvenser, sier Amann-Jennson til den sveitsiske avisa Blick.

— Hos en større gruppe mennesker kan overgangen gi hjerteproblemer. Mange sliter også med å finne ro om kvelden. Siden det er lyst senere om kvelden produserer kroppen fortsatt serotonin, noe som gjør det vanskelig å sovne. Konsekvensene er søvnmangel, manglende konsentrasjon og tungsinn, sier søvnforskeren videre til Blick.

Søvnpsykologen råder folk til å slippe så mye lys som mulig inn i boligene, eller gå ut i solen for og raskest mulig tilpasse biorytmen til sommertiden.