Google Android er operativsystemet som veldig mange nordmenn bruker på sine nettbrett og smarttelefoner.

I juli kom oppdateringen 4.3, hvor det blant annet ble lagt inn en ny funksjon som styrket personvernet betraktelig. Men i den siste oppdateringen 4.4.2 er funksjonen tatt bort.

Det er den amerikanske organisasjoenn Electrionic Frontier Foundation (EFF) som skriver dette på sine hjemmesider.

I en bloggposttidligere i uken hyllet EFF det de kalte et «fantastisk verktøy for personvernet» som Google hadde bakt inn i sitt Android-produkt. Den la nemlig til rette for at du kunne installere en app uten at du måtte godta at appen skulle lagre allslags informasjon om deg. Eksempelvis kan enkelte apper kreve å få vite hvor du er til enhver tid og hvem som er i telefonlista di, for at du skal få bruke appen deres.

Endret for få dager siden

Men oppdateringen av Android-operativsystemet endret på det. Da kunne du gjøre slik at du kunne få bruke appen uten at du sendte fra deg sensitiv informasjon — altså slutt på alt-eller-ingenting filosofien.

Aktivistorganisasjonen EFF, som har personvern som en av sine fanesaker, konkluderte da tidligere i uken med at Google fortjener skryt for å ha gitt brukerne mer kontroll over egne data.

Men bare for noen få dager siden fjernet Google denne funksjonaliteten da de sendte ut Android 4.4.2, melder EFF nå.

Google: - Et uhell at den ble innført

Organisasjonen har bedt om en kommentar fra Google og har fått dette svaret.

— Funksjonaliteten ble sluppet ved et uhell. Den var eksperimentell, og den kunne ødelegge noen apper dersom den ble brukt.

EFF på sin side tviler på denne forklaringen og mener uansett at funksjonaliteten ikke burde vært fjernet.

Organisasjonen peker også på at Apple-brukere har muligheten som Google nå har tatt bort.

Datatilsynet: - Veldig synd

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener det er veldig synd at Google har fjernet personvernfunksjonen i oppdateringen av Android.

— Det er slike løsninger som dette vi vil ha. At man i stor grad selv kan styre hva man deler med andre.