Pensjonistpartiets Tor Olav Tønnesen, som her er på talerstolen, "fant" over to millioner inne på budsjettet som flertallgrupperingen brukte for å redde sjømannshjemmet i denne omgang. Til høyre ordfører Arne Thomassen. Foto: Jostein Blokhus
"Vegen stengt" heter det her, og det har det hett i tre år. Men nå er det snart slutt. Foto: Jostein Blokhus

LILLESAND: Med et flertall på 16 stemmer ble det felles budsjettforslaget fra Høyre, KrF og Frp vedtatt etter tre timers debatt onsdag kveld. I tillegg gikk de to representantene for Pensjonistpartiet og Senterpartiet også inn for gjenåpning av veistubben fra viadukten opp mot Møglestu, men stemte på sine egne budsjettforslag. Dermed var det et klart flertall blant de 27 representantene for noe svært mange i Lillesand og på Birkeland har ventet på.

Dermed ble det også flertall for at man for å sikre en rask fremdrift for gjenåpning av riksveg 402 setter av 5,8 millioner til dette i 2014. Summen kommunen må ut med, blir imidlertid trolig langt mindre, ettersom man skal søke om midler fra fylkeskommunen og atp-utvalget for å finansiere deler av prosjektet. I tillegg bør denne utbyggingen samordnes med en planlagt utbedring av vann og avløp på strekningen.

Veien ble stengt fordi man forventet stor trafikkøkning i forbindelse med bygging av den nye ungdomsskolen. Den lange omkjøringen via Stykkene har imidlertid vært til stor irritasjon for mange. Mye av den anslåtte pengesummen er tenkt brukt til ulike trafikksikringstiltak.

Flere representanter for opposisjonen, blant annet Leif Vagle (Ap), mente det var uansvarlig å sette av penger til dette når det trengs midler på så mange andre områder i kommunen.

Pensjonistpartiets Tor Olav Tønnessen oppdaget nylig i sin finlesing av de kommunale dokumenter 2,25 millioner for mye inne på posten for voksenopplæring. En gledelig nyhet i trange budsjett-tider.

Skolefrukt og skolemusikk

Flertallsforslaget fra de tre "posisjonspartiene" innebærer disse faste summene i neste fireårsperiode: 200.000 til aktivitør i omsorgssektoren i Lillesand sentrum, 200.000 til skolefrukt på ungdomstrinnene, 200.000 til Kirkelig fellesråds driftsoppgaver og 40.000 til skolemusikk og brassband. Kulturskolen får 50.000 ekstra i 2014, grunnlovsjubileet og klassisk konsert på Meta Hansens hus får 25.000 og drift av SFO på Tingsaker i fem måneder fikk 300.000. Sjømannshjemmets skjebne har vært omstridt, men driften er i alle fall "fredet" for neste år med en bevilgning på 2,6 millioner. Pensjonistpartiet ønsket å sikre hjemmet for hele perioden. Sjømannshjemmet skal opp som sak i april.

På kuttsiden ble det vedtatt å vente med rivingen av nedlagte Fagertun ungdomsskole, reduksjon av ombyggingen på Fiskebrygga og mindre investeringer på havna og innenfor ikt.

Fra opposisjonen ble det kritisert at man ikke la til side penger i fond, dette var å skyve problemene foran seg. Venstresiden ønsket ulike økninger av eiendomsskatten, men flertallspartiene ønsket å holde det på dagens nivå. Rådmannen klaget over at rådmannens stab ville få verre arbeidsforhold, og etatsjefer pekte på for små midler innen flere områder, fra oppvekst til kultur.