KRISTIANSAND: Lørdag skrev Fædrelandsvennen om hvordan de fattige i Kaputiei har gjort opprør etter varsel om utkastelse fra byen som er bygget for å gi fattigfolk fra Mathare-slummen en ny sjanse.

Drømmen om å bygge opp en ny by for de fattige, helt fra grunnen av, har utlyst givervilje hos mange sørlendinger. Blant bedriftene som har vært tungt inne og gitt 9,3 millioner bare de siste tre årene, er Agder Energi, Skagerrak Energi og ABCenter.

Ble annerledes

ABCENTER: Per Madland, direktør Foto: Jon Anders Skau

Selv om planene har blitt endret underveis og det ikke lenger selges hus til de aller fattigste, og på tross av uroen prosjektet opplever nå, er imidlertid alle bedriftene enige om en ting: De har blitt godt informert underveis og de støtter måten Strømmestiftelsen har opptrådt på.— Vi ser kanskje for oss å støtte andre prosjekter i fremtiden. Men vi kan ikke gi oss i Kaputiei før vi vet det er gjort mer for å sikre interessene til de opprinnelige og fattigste innbyggerne, som har problemer nå, sier Per Madland i ABCenter.

Han sier også at selv om byprosjektet i dag er et annet enn ideen om en by for de aller fattigste, så har det ført til mye bra for mange mennesker.

Skryt for åpenhet

AGDER ENERGI: Kommunikasjonsdirektør Christian Altmann Foto: FVN Arkiv

Christian Altmann i Agder Energi skryter av Strømmestifelsens åpenhet om utfordringene.— De har bestilt, og delt med oss, en kritisk gjennomgang av prosjektet fra Nordic Consulting Group. Det er lett å få tillit til en organisasjon som ikke feier problemer under teppet, men i stedet diskuterer det med oss som bidrar. Dessuten er det ingen store bistandsprosjekter som er helt problemfrie, sier han.

Ikke de fattigste

SKAGERRAK ENERGI: Gunnar Møane, konserntillitsvalgt Foto: Skagerrak Energi

Gunnar Møane i Skagerrak Energi sier også han har full tillit til organisasjonen, til tross for problemene i Kenya.— De spiller med åpne kort. Det betyr mye. Dessuten har våre folk vært dere nede flere ganger, og vi setter pris på arbeidet med prosjektet.

— Hva betyr det for dere at de nye husene ikke lenger selges til de fattigste?

— Det er jo litt dumt. Men man kan ikke løsrive seg fra markedet, som virker også her. Dette er et prosjekt som tross alt har relativt lave priser, og som gjør en nytte for noen konkrete mennesker. Og vi har engasjert oss i konkrete deler av det, som spesifikke infrastrukturprosjekter. Det er vi glade for å ha vært med på, sier han.