MINUSGRADER: - Ikke hell dette over gubben hvis du vil beholde han, men det er bare 196 minusgrader, fleiper Trond Svendgård og Mathias Spieler Bugge (t.h) mens de kokkelerer med skalldyr, frukt og nitrogen. Foto: Roar Greipsland
NITROGENIS: - Smakte kjempebra! Siri Sunde er fornøyd med isen fra "The Flying Culinary Circus". Pasjonsfrukt, jordbær, mandarin og flytende nitrogen. Is i løpet av minuttet. Foto: Roar Greipsland
TOK PLASS: I hele går benyttet folk seg av muligheten til utendørs lunsj eller middag i solskinnet på de mange utendørsrestaurantene i Bryggegata. Foto: Roar Greipsland

MANDAL: — Mye tull og minst like mye tøys, men maten er hele tiden i fokus, forsikrer Mathias Spieler Bugge fra Grimstad der han mikser mat med flytende nitrogen.

Tilfeldig start

FERDIG I FARTA: Råmarinerte kamskjell med eple og wasabisorbet. Foto: Roar Greipsland

Sammen med tre andre kokker har han utvilsomt det mange vil kalle drømmejobben. Lage mat og holde show, kombinert med reiser. Til nå har gjengen laget show og mat i 45 land, og fredag laget de ablegøyer og småretter på Skalldyrfestivalen.

Det begynte i 2005, da to av dem skulle lage mat på et Peer Gynt-arangement i New York. To andre kokker ble invitert med, og så var det hele i gang.

— Vi ville fortsette med noe av det aller morsomste; mat, show og reiser. Vi fant et tullenavn, og med "The Flying Culinary Circus" dekket vi opp for alt det vi gjør, smiler Mathias.

Men om det er mye sprell og tøys, er det matfaglige alltid aller viktigst. De fire har både VM-kokk på laget og kokker med bakgrunn fra Bagatelle og andre profilerte stjernerestauranter.

Potter-popcorn

KLAR FOR FLERE: Servitør Ylva Victoria Selfors bærer skalldyrtallerkener i fleng om dagen. Foto: Roar Greipsland

— Se her, nå skal vi lage skikkelig Harry Potter-popcorn, henvender Mathias til de yngste. Flytende nitrogen gjør susen, og popcornene røres rundt. Putt det i munnen, og vips så ryker det mens du tygger. Stilig?, spør Mathias. Iskrem på et minutt er heller ikke noe problem. Frisk frukt og bær som basis, opp i blenderen og videre i flytende nitrogen. Ferdig før du får åpnet den vanlige isboksen hjemme.

— Men siden det er festival skal vi vise hvordan det er enkelt å lage god skalldyrmat. Mat skal være moro, det er vår filosofi. Lærer du de enkle grunnreglene er det bare å lage i vei, fortsetter Mathias og for det til å høres lekende lett ut. Sånn ser det i alle fall ut for det flygende kokkesirkuset som drar verden rundt.