Ett Agder: Justisminister Grete Faremo, født og oppvokst i Bygland, ønsker seg ett Agder. Foto: Christian Storjord
Arendalsuka: Justisminister Grete Faremo, her sammmen med stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) og Høyre-leder i Arendal Roar Gundersen besøker Arendalsuka. Foto: Christian Storjord

ARENDAL: Tre biler i kortesje, samt fire-fem uniformerte politibetjenter og et ukjent antall sivilt politi var sikkerhetsopplegget da justisminister Grete Faremo ankom Arendalsuka. Etter framleggelse av 22. juli-rapporten og Faremos sentrale rolle i dette er sikkerhetsopplegget betydelig skjerpet.

Det var en smørblid justisminister som møtte pressen.

— Det er som å komme hjem, sa Faremo, og myste ut over Pollen i Arendal.

— Jeg er i alle fall født her i Arendal, selv om oppveksten var i Bygland i Setesdal, fortalte Faremo pressekorpset, før hun la til at hun håpet Arendalsuken ble en suksess, og pekte på hvilken betydning Almedalsvekan har hatt for den politiske debatt i Sverige.

Vil ha ett Agder

- Om kort tid skal regjeringen behandle søknaden fra fire fylker som søker overgang fra Aust - til Vest-Agder. Som tidligere austegd, hva er din holdning til denne saken når den kommer på regjeringens bord?

— Jeg har aldri lagt skjul på at jeg mener at man bør slå sammen til ett Agder-fylke. Når det nå er slik at fire kommuner har søkt overgang, ønsker jeg å vente med å si noe mer om det til regjeringen får saken, sier Faremo.

Roser 22. juli-kommisjonen

Justisministeren fikk naturlig nok også spørsmål om 22. juli-rapporten før hun senere onsdag skal holde et foredrag om nasjonal beredskap, et foredrag mange ser fram til.

— Rapporten 22. juli-kommisjonen har lagt fram et er godt grunnlag for det arbeidet vi må gjøre i forhold til beredskap framover, sa Faremo, som ikke ønsket å si mye mer om rapporten.

Onsdag startet Arendalsuken skikkelig opp. I strålende sommersol var Kanalplassen rett ved Pollen omgjort til politisk gate. Allerede tidlig på dagen var det mye folk, og meget god stemning.