VÅRRENGJØRING: I Ystevågen finnes det en egen flott sandstrand i tilknytning til det nye bryggeanlegget. Her rydder Einar Danielsen og Bjørg Halvorsen stranda for tang. Foto: Espen Sand
I ETT MED NATUREN: Ifølge prosjektleder Even Lohne er byggingen i Ystevågen nøye gjennomtenkt og skal gå i ett med naturen. I bakgrunnen synes gapahuken. Foto: Espen Sand
YSTEVÅGEN: Slik ser det nye anlegget i Ystevågen ut fra båten. Foto: Espen Sand
PEIS: Her murer Even Lohne, prosjektleder i Mandal Motorbåtforening, steiner på pipeløpet til den innebygde peisen i gapahuken. Målet er at anlegget i Ystevågen skal gå i ett med naturen. Foto: Espen Sand
HANDICAPTOALETT: Dette toalettet sto tidligere i Furulunden. Nå er det fraktet ut til Ystevågen og pusset opp til ett moderne universelt toalett med nedgravd septiktank og innlagt vann. Foto: Espen Sand
GOD STEMNING: -Dette er et fantastisk sted. Det finnes ikke mange slike for allmennheten i skjærgården, mener Rolf Finstad (t.h). Her blander han og dugnadskollega Odd Paulsrud sement til å kle ytterveggen til gapahuken. Foto: Espen Sand

MANDAL: — Det har vært et enormt arbeid som har vart i 18 måneder. Vi i Mandal Motorbåtforening har brukt minst 3000 timer for å få dette til. Et par dugnader til så er anlegget helt ferdig og klart for bruk. Dette vil bli et løft for alle båtfolk, sier Even Lohne, prosjektleder for det nye anlegget i Ystevågen, og medlem i Mandal Motorbåtforening.

Unikt totalanlegg

— Det er blitt ett av Sørlandets fineste og beste anlegg. Jeg vil si at det er helt unikt med tanke på alt som er samlet på ett sted. Her har du gapahuk med innebygd peis, nytt toalettanlegg, ei flott strand og brygge med plass til minst 20 store båter. Det er også østvendt, og et godt sted å være når vestavinden kommer. Hele anlegget er også universelt tilrettelagt, forteller prosjektlederen.

Gedigent spleiselag

Anlegget til en verdi på over to millioner kroner er et resultat av et gedigent spleiselag. I tillegg til de 3000 dugnadstimene fra foreningen, har tiltaket mottatt rundt 600.000 kroner fra skjærgårdsmidlene til fylkeskommunen. Materialene og mye av utstyret er blitt sponset av lokale bedrifter og foretninger i Mandal. Motorbåtforeningen forteller at de også har fått god hjelp fra parkvesenet i Mandal.

— Roald Larsen og Arvid Gulbrandsen i parkvesenet har stått bak utformingen og søknadsprosessen. Utformingen er nøye gjennomtenkt og går i ett med terrenget, sier Lohne.

Rolf Finstad er en av de rundt 30 dugnadsarbeiderne som har vært med på den store jobben. Han er svært stolt over resultatet.

Skilsmisser

— Dette har bare vært moro og anlegget blir det fineste på Sørlandet. Jeg er innflytter og kom til Mandal i 2004, og under dette prosjektet har jeg blitt kjent med mange nye hyggelige mennesker, smiler Finstad, før dugnadskameraten Odd Paulsrud bryter inn:

— Vi har brukt så mye tid her ute i Ystevågen at tre ekteskap har røket, smiler Paulsrud mens har blander sement til gapahukens yttervegg.

Alt har ikke bare gått på skinner for utbyggingen av bryggeanlegget. Etter at planleggingen startet for fem år siden, møtte de raskt motgang.

— Det var en lang kamp før vi fikk klarsignal. Fylkesmannen avslo de første søknadene, og det har vært en stor og tung jobb for å få dette gjennom, sier Lennart Danielsen, leder for de 300 medlemmene i Mandal Motorbåtforening.