KRISTIANSAND: Politiet i Oslo følger casuals-miljøet rundt Vålerenga tett og Ola Monheim i politiet sier til NRK at årets alvorligste hendelse skjedde i Kristiansand.

– Den mest alvorlige episoden våre folk har vært involvert i dette året, er episoden i Kristiansand der risikosupportere hos Start stormet en pub med Vålerenga-supportere, sier Monheim til NRK.

Ville "danse" etter kampen

Ordenssjef i politiet i Kristiansand, Dag Tallaksen, bekrefter hendelsen, som skjedde i forbindelse med kampen Start-Vålerenga 19. april.

— Det hele begynte etter kampen på Sør Arena, som gikk stille og rolig for seg. Etter kampen gikk 7-8 Vålerenga-supportere bort fra supporterbussen og kontaktet noen Start-fans for å få arrangert en slåsskamp, eller "dancing" som miljøet kaller det, sier Tallaksen til Fædrelandsvennen.

Start-supporterne ønsket ikke å være med på noe "dancing", men det oppsto likevel noe bråk utenfor stadion.

— Dette ble raskt løst på stedet og det er ikke meldt om noen anmeldelser i forbindelse med dette. Det gikk mer på stolthet enn fysiske skader, sier ordenssjefen.

Provoserte til bråk på utested

Dette ble bakteppet for at et ukjent antall Start-sympatisører gikk inn for å, ifølge politiet, provosere 12-14 Vålerenga-supportere på utestedet Victoria i Kristiansand sentrum samme kveld.

— De prøvde å lage et opptrinn, men innen vi kom fram var de fleste Start-sympatisørene borte. Det er, så vidt jeg vet, ikke meldt inn personskader eller anmeldelse, sier han.

Dette er eneste voldelige hendelse med Start-sympatisører involvert i til nå i år, både hjemme og borte, som Agder-politiet er klar over.

Sender med sikkerhetspersonell

Ordenssjefen sier de før bortekampene har møter med sikkerhetsansvarlig i Start der de får en oversikt over hvor mange bortesupportere som er ventet til kampen og hvorvidt det er nødvendig å sende ekstra sikkerhetspersonell med supporterne.

En slik høyrisikokamp er ventet til torsdag, da Start møter Brann i Bergen.

— Vi vurderer fortløpende om det er nødvendig å sende folk opp dit med supporterne, sier Tallaksen.

Ingen utestengt fra Sør Arena

Sikkerhetsansvarlig i Start, Magnus Fiane, sier de i eliteserien sender med klubbens sikkerhetsansvarlige på rundt halvparten av bortekampene. Starts sikkerhetsansvarlige jobber også i politiet.

Fiane sier de jevnlig har dialog med de ivrigste supportergrupperingene og vet som regel hvilke supportere som tar turen til bortekampene. Han er bevisst på at Start ikke ønsker å forhåndsdømme noen supportere.

— I år er ingen blitt utestengt fra Sør Arena og folk skal føle seg velkomne på kamp. Ut over det gjelder de samme reglene på stadion som ellers i samfunnet, sier han.

Forsvant med nedrykket

Ordenssjef Tallaksen sier at casuals-miljøet i Kristiansand forsvant i forbindelse med nedrykket i 2011. — Det var et lite aktivt miljø, men da Start rykket ned ble interessen borte. I fjor var det helt stille. Vi er spent på om det blir det samme i år, eller om det bygger seg opp igjen. Det følger vi godt med på, sier han.

- Kriminelle ungdommer

Per Arnfinn Pedersen var sikkerhetsansvarlig for Start i mange år og var med på å takle casuals-problematikken da problemet var størst, rundt 2006-2007. — Det var mye "hangarounds" og kriminelle ungdommer fra Kristiansand. Vi startet med å kartlegge miljøet i 2007 sammen med politiet, Start og supporterklubben. Vi ila bøter og utestengelse og det hadde en god effekt, sier Pedersen.

Miljøet var på det meste på rundt 40 mann i Kristiansand, fordelt på to grupperinger.

Pedersen har fortsatt kontakt med folk i miljøet og er overbevist om at casuals-miljøet i Kristiansand i dag er ikke-eksisterende.

— Det ble gjort en veldig god jobb av Menigheden (nå Tigerberget) som til slutt vendte de ryggen. Da forsvant mye av gnisten, sier han.