GARDERMOEN: — Det kan ikke være opp til staten om de ulike kommunene skal ha kontantstøtte eller ei. Det som passer en kommune passer nødvendigvis ikke andre steder, sier Janne Fardal Kristoffersen og Ånen Werdal.

Søndag var saken til debatt under landsmøtet, der forslaget var at kontantstøtten skal overføres til kommunene. En viktig begrunnelse er for å hindre at kontantstøtten sendes ut av landet til mødre i andre land.

Og utfallet på landsmøtet ble at et flertallgikk inn for å gjøre kontantstøtten til en lovpålagt, kommunal oppgave.

Koster 400.000 kroner

I dag har Lindesnes en lokal kontantstøtte for de mellom to og tre år. Hver måned får de foresatt 3000 kroner for å ikke ha barna i barnehage. Det koster Lindesnes 400.000 kroner i 2013. Hægebostad har avviklet sin ordning.

— Det kostet oss 300.000 kroner i året for de ni barna som fikk kontantstøtte. Det føltes helt feil, særlig fordi dette gjaldt familier som nok hadde hatt barna hjemme framfor i barnehage uansett, sier Werdal.

Lindesnes har altså med sin krise-økonomi innført lokal kontantstøtte. Det skurrer hos mange, ikke hos minst ordføreren selv. - Ja, i dag er eiendomsskatten med på å betale kontantstøtten, sier Kristoffersen.

I tvil

Hun ønsker kontantstøtten for de over to år vekk fra det kommunale budsjettet, selv om hun ikke selv vil ta initiativ til å fjerne den til budsjettet 2014. — Jeg er derimot mer i tvil for de under to år. Det føles mer riktig at de som ønsker å være hjemme med så små barn skal få økonomisk støtte til det, sier hun.