Familien Tversland, med far Eivind, mor Sigrunn og døtrene Oline (2) og Selma (et halvt) er på vandring og shopping i Markens gate. - Fint å gå ute nå, sier Eivind Tversland. Foto: Tarald Reinholt Aas
Martin M. Haarr fra Jæren er storfornøyd med småbutikkene i Kristiansand sentrum. Her sammen med butikksjef Anne Felle på Christiania GlasMagasin i Lillemarkens. Foto: Tarald Reinholt Aas
Anne Grethe Grosås og datteren Sunniva trekker frem stemningen i Kristiansand sentrum - enten det er på kafé museum, eller, som her, i en skobutikk. Foto: Tarald Reinholt Aas

Kundene er på vei tilbake til Kvadraturen etter flere dårlige år. I dag fortalte fornøyde senterledere fra Sandens, Slottet og Lillemarkens om en omsetningsøkning på 12 prosent så langt i år – langt mer enn økningen på Sørlandssenteret i samme tidsrom.

Fvn.no møter mor og datter Grosås på skobutikken DNA på Sandens. Sunniva Grosås (18) tror hun har funnet seg et par blå tøysko som passer.

— Jeg går mye i Kvadraturen. Jeg går på skole like ved, og kjøper småting i friminuttene. I Sørlandsparken er det mer stress, og det er vrient med bussen, fastslår 18-åringen fra prøvestolen.

Sammen med moren Anne Grethe Grosås har hun i forveien vært på kunstmuseum og mellomlandet på en kafé.

Unik stemning

— Jeg vet ikke hvorfor flere handler i Kvadraturen i år, men jeg synes det er bra. Om handelen her døde ut, ville det vært trist for Kristiansand. Det er noe med stemningen her, kafélivet. Du får det ikke andre steder, sier Anne Grethe Grosås,Hun tilføyer:

— Det er dette som er byen .

- Og ikke Sørlandsparken?

— Absolutt ikke. Når du drar hit, er for mer enn butikkene, sier kristiansandskvinnen.

Totalopplevelsen

På Christiania GlasMagasin i Lillemarkens har en tilreisende jærbu betalt for en porselenskniv til frukt og grønt. Martin M. Haarr er veldig fornøyd med kjøpet.

— Jeg hadde ikke en slik en. Jeg jobber til vanlig med landbruk og kvalitetssystemer, så det passet bra, uttaler han.

Han har i forkant fått veiledning av butikksjef Anne Felle. Nå går han over til å rose byen han er på besøk i:

— Jeg er veldig glad i Kristiansand sentrum, i småbutikker og fagbutikker. Du har alt på et lite område, du får opplevelsen med å spasere. Det handler om totalopplevelsen, sier Haarr.

Han takker Felle for handelen og går ut i Markens for å kjøpe linskjorta han hadde sett seg ut på en klesbutikk.

Kjøpte vårjakke

Bente Skuland Elefsen og datteren Thea (10) møter fvn.no mellom stativene på Hennes & Mauritz på Slottet. Thea har akkurat funnet vårjakka hun trengte.

— Nå håper vi på godt vær fremover, sier mor Bente.

For familien bosatt på Flekkerøy føles det naturlig dra til Kvadraturen, heller enn Sørlandsparken for å handle:

— Det er mer trivelig her enn å gå timesvis på et senter. Der er det upersonlig. Og det er triveligere for barna i byen. Sørlandsparken blir for stort, mener Bente Skuland Elefsen.