LITEN, MEN STA: Den er fjellheimens minste løypemaskin, den som Torleiv Løyland humper seg innover heiene rundt Bjørnevatn i Valle med. Men fine spor blir det likevel.? Foto: Johs. Bjørkeli
TRANGT OM SALIGHETEN: Den er ikke akkurat romslig, den nye løypemaskina til Valle idrottslag, som Torleiv Løyland (73) bruker ved Bjørnevatn i Valle. Men fine løyper blir det om man bruker flid, sier han. ? Foto: Johs. Bjørkeli
VÆR FORSIKTIG: Hold dere til skiløypene. Da unngår dere snøras, sier Torleiv Løyland. Dette raset gikk ikke så veldig langt fra ei av Bjørnevass-løypene. ? Foto: Johs. Bjørkeli

VALLE: Du hører den vesle løypemaskina lenge før du ser den. Men der dukker den opp i bakken, gynger og durer seg framover. Bak den kommer fine langrennsspor til syne, til glede for hyttefolket og vinterferieturister her ved Bjørnevatn i Valle — 800 til 1000 meter over havet.

–?Denne løypemaskina er i svakeste og korteste laget, men med konsentrasjon og erfaring går det, sier Torleiv Løyland, og stanser Pisten Bully Paana, som den finskutviklede maskinen heter, i bakkene retning Kaldheimsheii.

Trofast

I mer enn 30 år har 73-åringen fraktet varer til hyttefolket med snøscooter, måkt hyttetak og kjørt løyper. Tidligere har han brukt snøscooter med sporkall, men de siste 15-20 årene har Valle Idrottslags løypemaskiner vært benyttet. Denne nye, som en «testkjører» en gang kalte for «Moldvarpen» siden den graver seg inn i dumpene isteden for å kjøre over dem, koster en snau million kroner.

–?Det er den minste løypemaskina som er på markedet. Egentlig mer egnet til å kjøre på ferdiglagede lysløyper i de finske skoger enn å presse seg gjennom halvannen meter høye snøskavler og kjøre i ulendt terreng med, sier Løyland.

Noen mishagsytringer over kjøredoningen til tross, så er det ingen tvil om at Løyland fra Flateland i Valle trives bak rattet. Morgensola gyller snøen. Det er fire grader pluss og granmeis og skjærer koser seg med maten hyttefolket har forbarmet dem med.

Bjørnevassområdet i Valle er ikke en høyt prioritert vinterdestinasjon i kommunen. Det er det Brokke som er. Likevel er det 27 kilometer godt preparerte skiløyper her.

Gratis skimoro

–?Jeg kjører spor for friluftsfolket og barnefamiliene. Her er to spor side om side. I utforkjøring og bakker lager jeg bare ett spor slik at skiløperne kan gå fiskebein eller kjøre plog. Her er ikke lagt opp til skøyting. Dette er fjellterreng vet du, sier Torleiv Løyland før han starter maskina igjen og durer oppover i lia.

Moldvarpen? Snømusa, kanskje? Det trenger et kjælenavn, den vesle sliteren som er til så stor glede for de som koser seg på ski – i en fjellheim der det ikke koster ei krone å ha ski på beina.