<b>VISTE RUNDT:</b> Asbjørn Hansen viste rundt i Barnas Dyrepark. Ordfører Janne Fardal og Unni Svagård (t.h) fra Landbruksavdelingen ved Vest-Agder Fylkeskommune. Foto: Roar Greipsland
<b> FIKK SE:</b> Styreleder i Innovasjon Norge Agder, Svein Bringsjord er imponert over hva den lille dyreparken har fått til. Til høyre ses Asbjørns far, Marius Hansen. Foto: Roar Greipsland

LINDESNES: — Dette var gøy, og det gir utvilsomt mere inspirasjon. Selvsagt er det artig å bli satt pris på, også fra sentralt hold, sier Asbjørn Hansen som startet egen dyrepark på den gamle familiegården.

Onsdag ble han tildelt Bygdeutviklingsprisen i Vest-Agder, en pris på hele 50.000 kroner for innsatsen med å bygge opp Barnas Dyrepark på Svennevik i Lindesnes. Bare et fåtall hadde ifølge Hansen tro på prosjektet da han startet opp.

Lokale ungdommer

— På det lille småbruket kan barn oppleve en unik nærkontakt med dyr i naturlige omgivelser, sier styreleder ved Innovasjon Norge Agder, Svein Bringsjord.

Onsdag delte han ut prisen til dyreparkeieren.

— Vi har økt omsetningen jevnt siden etableringen i 2007. I 2012 hadde vi 18 000 besøkende i parken som ga en omsetning på 1,4 millioner kroner, sier en fornøyd prisvinner Asbjørn Hansen. Han legger til at dette skaper arbeidsmuligheter for lokale ungdommer, hele 14 personer jobbet i parken i sommer.

Etter et generasjonsskifte i 2005, ønsket Asbjørn Hansen å se på nye muligheter for lønnsom drift på gården.

– Mine foreldre drev med melkeproduksjon. Jeg ønsket å bruke min fagbakgrunn og interesser for å skape min egen arbeidsplass på gården, sier Asbjørn Hansen som helt fra barndommen av har hatt en stor interesse for dyr.

Nærkontakt med dyra

Parken ligger på en liten gård på Svennevik i Lindesnes kommune. Her har Hansen bygget opp en besøksgård med mange norske husdyr og kjæredyr.

- Å komme tett på dyrene, være med å stelle og gi dem mat øker kunnskapen blant de unge. Samfunnet i dag gir barn få muligheter til å oppleve dyr og landbruk på nært hold. Hos oss får de en unik mulighet til både kos, klapp og læring sier Hansen, som har kunnskap gjennom å være båtbygger, tømmermann og landbruksutdannet.Parken er for barnefamilier med barn i alderen 0 til 12 år, og blir i besøkt av både turister og regionens innbyggere.

Viktig bidragsyter for nærmiljøet

Bedriften er blitt et samlingspunkt for bygda og en læringsarena for barna. Alle ansatte kommer fra nærområdet og parken er bygd opp ved god hjelp av lokale håndverkere og leverandører. Etableringen skaper et større samhold og engasjement blant lokalbefolkningen.

Planer om utvidelse

Hansen jobber med å utvide sesongen og videreutvikle aktiviteter for barnehager, skoleklasser og grupper. Dette gjør at flere kan oppleve og lære mer om vår landbrukskultur.

— Vi har planer om å utvide parken med nye parkeringsplasser, bedre undervisningslokaler og et nytt aktivitetstilbud kalt Barnas Brygge. Der skal det bli småhus og diverse vannaktiviteter, sier Hansen.

Bygdeutviklingsprisen

Innovasjon Norge står bak Bygdeutviklingsprisen. Prisen blir delt ut til personer eller bedrifter som har etablert en vellykket bedrift eller næring med basis i bygdenes og landbrukets ressurser. Prisen er på 50 000 kroner, og vinneren kjemper om den nasjonale prisen på 250000 kroner senere i år.

— Formålet med prisen er å synliggjøre gode resultater fra landbruksrelatert næringsutvikling, sier Svein Bringsjord.