OSLO: Han hadde trodd at KrF ville ende opp i regjering.

— Jeg er overrasket over at KrF velger å stå på utsiden av regjeringen og gi makt og statsrådsposter til Frp. Det viser at KrFs representanter fra Agder ikke har hatt innflytelse her, sier Freddy de Ruiter som sitter på Stortinget for Aust-Agder.

KrFs Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan var blant de i KrF som var mest positive til regjeringssamarbeid med Frp. Nå sier begge at de støtter avtalen fremfor å gå i regjering siden KrF ikke fikk nok til å gå inn i den.

Men de Ruiter mener de hadde ønsket et annet resultat.

— Jeg mener dette viser at det er Dagrun Eriksen som har innflytelse i partiet. Sånn sett er jo dette en takk for sist etter en litt ufin nominasjonsprosess, sier de Ruiter.

Gitt mye

Dagrun Eriksen tapte nominasjonskampen i Vest-Agder, mens Hans Fredrik Grøvan vant. Som nestleder har hun likevel en sentral plass i partiet. Hun har avvist at hun i sonderingene var den som holdt igjen når det gjaldt regjeringssamarbeid og i stedet gikk inn for avtalen som til slutt ble resultatet.

— Du kan jo spørre sondørene om det stemmer. Vi har forhandlet ut fra et mandat fra landsstyret og vi har gått veldig seriøst inn i sonderingene, sa hun til Fædrelandsvennen mandag kveld.

Mens KrF feirer avtalen som en seier, er Ap opptatt å påpeke de ubehagelige kompromissene KrF har inngått.

— Det som overrasker meg aller mest med denne avtalen, er at det kan se ut som om KrF og Venstre har akseptert en midlertidig løsning for asylbarna, og at de samtidig aksepterer at dagens asyl- og flyktningpolitikk blir strammet inn enda mer, sier Freddy de Ruiter.

Og legger til:

— De aksepterer å stramme inn en asyl og flyktningpolitikk som de selv har kritisert for å være for streng.

Kari Henriksen som sitter på Stortinget for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, mener KrF har inngått kompromisser på en lang rekke områder.

— De har tapt på sosial profil, omfordeling, skattelette og bistand. De har lent seg på Ap og SV fordi de vet at de kan sikre flertall for å videreføre prinsippet om hvor stor del av brutto nasjonalprodukt som skal gå til utviklingshjelp.

Likestilling

Arbeiderpartiet må også konstatere at reformer de har jobbet for blir fjernet nærmest over natten.

Kari Henriksen mener avtalen er dårlig nytt for de som vil jobbe for mer likestilling og trekker blant annet frem at fedrekvoten blir redusert.

— Det er et stort tilbakesteg. Når historien skal skrives, tror jeg dette vil være nok et eksempel på at høyrepartiene har gått baklengs inn i fremtiden.

Henriksen er heller ikke glad for at kontantstøtten økes, uavhengig av hvem som er hjemme med barna.

— Det å gi passiv støtte for at foreldre skal være hjemme med barna, mener jeg er feil bruk av fellesskapets ressurser, sier hun.