KRISTIANSAND: – Ingen kan vel mene at det er bedre for disse to ungdommene å gå på gata i påvente av et statlig behandlingstilbud. Nå er de motiverte, og da bør de få anledning til å benytte seg av tilbudet om rusomsorgstilbud ved Evangeliesenteret. Når det i kommunen i tillegg finnes ubrukte midler som er øremerket dette formålet, så blir dette helt uforståelig, sier Tor Utsogn, som er gruppeleder for Frp i bystyret.

Lørdag brakte Fædrelandsvennen historien om Richard Wold (17) som overlevde den dramatiske fallulykken fra 19,5 meter fra en blokk på Tangen og hans ett år yngre kjæreste Nathalie Johansson. Begge har rusproblemer og kjemper med støtte fra foresatte for å få plass ved et av stedene til Evangeliesenteret. Barnevernet i Kristiansand har imidlertid avslått å betale. Det koster i overkant av 1000 kroner døgnet for en plass ved Evangeliesenteret, som har sagt ja til å ta imot ungdommene på dagen dersom dette skjer i samarbeid med barnevernet i Kristiansand og det samtidig gis økonomiske garantier.

– Pengene står der

– Mot stemmen til SV vedtok helse— og sosialutvalget i april å omdisponere én million kroner til bruk for privat rusomsorg. Så vidt jeg vet står pengene i all hovedsak fremdeles ubrukt. Det oppleves som om administrasjonen ikke tar innover seg det politikerne har vedtatt, sier Tor Utsogn.

Frp-politikeren lurer på om det er den sittende regjeringen som bevisst har instruert kommunene til å styre unna privat rusomsorg til fordel for et offentlig tilbud.

– Jeg har selv snakket med flere foreldre i Kristiansand som har opplevd at barna deres har hatt stort utbytte av et opphold i Evangeliesenteret. Når tilbudet heller ikke er dyrere enn tilsvarende i offentlig regi er det helt uforståelig at kommunen ikke vil bruke det, sier Tor Utsogn.

Ikke første gang

Ifølge Utsogn er dette langt fra første gang kommuneadministrasjonen har vært negative til å benytte private tilbud innen rusomsorgen.

– Når det er ventetid på å få et offentlig behandlingstilbud, er det vel mye bedre å gi de som er motivert et tilbud om private rusomsorgstilbud i ventetiden, sier han.

– Ikke anledning

Lov om barnevernstjenester regulerer hvor lokale barnevern i samarbeid med foresatte kan søke om plass for ungdom med rusproblemer.

– En institusjon må være godkjent til barnevernsformål for at vi skal kunne benytte denne for ungdom under 18 år. Dette ifølge statlige forskrifter, og vi har faktisk ikke anledning til å plassere ungdom under 18 år på Evangeliesenteret om vi aldri så mye ønsket eller mente at dette var det aller beste tilbudet for dem. Siden regelverket er slik, har vi aldri tatt stilling til om et tilbud ved Evangeliesenteret hadde vært et egnet sted for disse eller andre ungdom under 18 år, sier Tone Kylland, som er leder av barnevernstjenesten i Kristiansand.

Det er ellers statlige Bufetat (barne-, ungdoms- og familieetaten) som skaffer institusjonsplasser for barnevernet og ikke kommunen.

– Står ikke på penger

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen sier det er faglige vurderinger og ikke penger som er årsaken til at kommunen har avslått å betale for plass ved Evangeliesenteret fo de to ungdommene. Han kjenner seg ikke igjen i Tor Utsogns beskrivelse av at kommunen bevisst ikke vil bruke private tilbud i rusomsorgen.

– Jeg skal se nærmere på saken på mandag, og helse- og sosialutvalget skal få en redegjørelse om saken i sitt møte tirsdag, sier Lars Dahlen.

Interpellasjon

Vidar Kleppe (Dem) har skrevet en interpellasjon til ordføreren om samme sak, der han stiller spørsmål ved det han mener er den sterke vegringen i barnevernet og rusomsorgen i Kristiansand mot å kjøpe rusavvenningsplasser av private aktører som for eksempel Evangeliesenteret, Shalam og Filadelfia.