— Når du ser hvordan ordet har blitt brukt senere, oppfatter vi at det var et dårlig ordvalg, erkjente Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen da han møtte internasjonal presse tirsdag ettermiddag, ifølge Aftenposten.

Han ble spurt om partiet nå tok avstand fra begrepet Siv Jensen i sin tid lanserte i en taletil partiets landsstyre i 2009.

— Vi har ikke brukt det på en stund, for vi ser at det har blitt oppfattet feil, sa Solvik-Olsen.

Han forsvarte likevel tankegangen bak ordbruken:

— Det handlet ikke om at vi var mot muslimer. Det handlet om at norske regler ble forsøkt satt til side, av enkelte ekstreme islamistiske grupper, sa Solvik-Olsen.

Breivik-kobling

Han stilte sammen med FpU-leder Himanshu Gulati på pressekonferansen som ble arrangert for å motsi koblingene som har blitt gjort i utenlandske medier, mellom Frp og Anders Behring Breivik.

De protesterer også mot hvordan Frp av flere medier har blitt omtalt som høyrepopulistisk.

— Ja, vi har hatt en terrorist som medlem, men det var før han ble radikalisert. Jeg var også i partiet da han var i Oslo-fylkeslaget, men jeg må ærlig si at jeg ikke husker ham, sa Solvik-Olsen og fortsatte:

— Han forlot også partiet, fordi han ikke så oss som en del av hans masterplan. Vi var for liberale, og delte ikke hans sak. Det er ikke lett å skjønne hvorfor han meldte seg inn i partiet, men det er ikke rart å se hvorfor han melde seg ut. For hans ideer har ingen plass i vårt parti, sa Solvik-Olsen.

- Liberalistisk

Nestlederen legger vekt på partiets liberalistiske tradisjon.

— Det vil være feil å kalle oss et populistisk parti, i den forstand at vi ikke har en grunnleggende ideologi, sa Solvik-Olsen.

— Elsk oss eller hat oss, men gjør det på rett grunnlag, avsluttet nestlederen sin innledning med.

Nestlederen ble utfordret på hvordan innvandringspolitisk talsmann Morten Ørsal Johansen, som i vår sa til Dagbladet bør utfordre internasjonale forpliktelser i innvandringspolitikken.

— Høyre har sendt brev til sine medpartier, der de sier at Frp støtter europeiske regler. Men det er noen områder der vi vil utfordre internasjonale regler, erkjente Solvik-Olsen.

- Trist

FpU-leder Himanshu Gulati trakk frem hvordan Frp var det tredje største partiet blant innvandrere ved forrige stortingsvalg.

— Det er trist når vi settes i bås som ekstremister, sa Gulati.

Også han understreket hvordan Breivik i sin tid forlot FpU fordi han ifølge sitt manifest mente partiet ikke gikk langt nok.

- Urimelig sammenligning

Med seg til pressekonferansen hadde Gulati og Solvik-Olsen professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

Han skulle fungere som ekspertkommentator for de utenlandske journalistene.

I sitt innlegg gjorde han et poeng ut av forskjellen mellom vitenskapelig begrepsbruk og folkelig forståelse.

Han sa det kan være grunner til å kalle Frp et populistisk høyreparti ut fra en vitenskapelig beskrivelse, men at det ikke betyr at Frp er sammenliknbart med mange av Europas radikale høyrepartier.

— Dekningen var urimelig, uriktig og fordomsfull, slo Aarebrot fast da han ble spurt av en av de utenlandske journalistene.

Aarebrot sier det er urettferdig å klassifisere Frp som høyreekstremt, selv om det ligger lengst til høyre i det norske parlamentet.

— Det er urimelig å sammenligne Frp med Dansk Folkeparti, Sverigedemokraterna og Sannfinnene, som på en helt annen måte er enøyd opptatt av innvandringspolitikk, sier professoren.

Tybring-Gjedde-sitat

Han ble også utfordret til å karakterisere et utsagn fra Oslo-representant Christian Tybring-Gjedde:

- Han sa: Jeg står fremdels fast ved at vi graver vår egen kulturelle og etniske grav her i Norge, på grunn av innvandring. Jeg har vanskelig å se at dette ikke er fremmedfiendlig, Aarebrot?

— Jeg vil si det er xenofobisk og fremmedfiendlig. Jeg har liten sans for skriveriene til Tybring-Gjedde, men jeg har vært i landsmøter i flere partier, der folk utenfor ledelsen har uttalt ting som dette. Det ville vært annerledes hvis dette ble fremmet i forslag for Stortinget, eller sto i Frps program, meda Aarebrot.

Christian Tybring-Gjedde skrev i 2010 kronikken "Drøm fra Disneyland", som i ettertid fikk mye kritikk for sin harde retorikk.