ÅLBORG: Tirsdag formiddag besøkte advokat Axel S. Pallesen sin norske klient i Ålborg arresthus, hvor 36-åringen sitter varetektsfengslet for fire uker, med brev— og besøkskontroll.

— Vi snakket bare om en del praktiske ting og ikke noe om selve saken. Jeg skal hjelpe med å skaffe litt tøy, få snakket med hans kone og en del andre ting, sier Pallesen til Fædrelandsvennen etter fengselsbesøket.

- Har det bedre nå

Ifølge Pallesen ønsket 36-åringen ikke å uttale seg om hvordan han opplevde den dramatiske politiaksjonen som endte med at 49 år gamle Stein Kjetil Fredriksen fra Arendal ble skutt og drept. 36-åringen lå på dørken i 49-åringens båt under skuddvekslingen med dansk politi.

— Han ønsket å få litt ro i hodet og komme ned på jorden igjen. Men han har det mye bedre nå enn like etter pågripelsen, sier Pallesen.

- Dristig å hoppe i båten

Aksjonen i Ålbæk ble gjennomført etter langvarig planlegging fra både norsk og dansk politi.

— Aksjonen var godt planlagt, men det endte jo dårlig. Jeg må si jeg synes det var vel dristig av politimannen å hoppe om bord i båten, sier Pallesen.49-åringen som omkom ble skutt på kloss hold av en betjent fra den danske beredskapstroppen som kastet seg i båten til de tre nordmennene. Alt tyder på at det var 49-åringen som skjøt først og at politiet deretter skjøt tilbake.

Ikke siktet for smugling

36-åringen har kun tilstått å ha vært i besittelse av 45 kilo hasj. Under søndagens aksjon ble det beslaglagt totalt 250 kilo som politiet mener de tre nordmennene skulle smugle til Norge.

— Min klient er kun siktet for overtredelse av den danske narkotikaloven. Han er ikke siktet for smugling eller for skytingen mot politiet, sier Pallesen.

Ifølge Pallesen hadde 36-åringen vært i Danmark noen dager da han ble pågrepet i Ålbæk søndag. Han vet ikke hvor han hadde vært før han kom til Ålbæk.

Soning i Norge

Fædrelandsvennen møtte advokaten i retten i Ålborg, hvor han møtte som forsvarer i en annen narkotikasak.

— Denne saken dreier seg om fire hollendere som beskyldes for å ha startet produksjon av amfetamin i Danmark. Strafferammen ligger her på rundt 16 års fengsel. Befatning med 250 kilo hasj vil til sammenlikning koste rundt fire års fengsel, som jeg har skjønt er mildere enn i Norge, sier Pallesen.

Ifølge Pallesen vil det ikke bli aktuelt å overføre 36-åringen til et norsk fengsel før en eventuell rettssak i Danmark.

— Dersom han blir dømt vil han bli overført til Norge for soning av straffen, sier Pallesen.

Knyttes til ransmiljø

Ifølge VG knyttes 36-åringen til ransmiljøet som var involvert i Nokas-ranet i 2004. Avisen skrev onsdag at han skal ha leid ut flere biler til personer i dette miljøet. 36-åringen ble i 2004 dømt til åtte måneders fengsel for bruk og oppbevaring av narkotika, samt ulovlig besittelse av våpen.

— På vei hit i dag hørte jeg at han skal ha forbindelse til noe voldsomt som skjedde i Stavanger. Men jeg vet ikke noe mer enn det jeg hørte på radioen. Så vidt jeg kan se er han kun straffet for fartsovertredelser på veien tidligere, sier Pallesen.

27-åringen fra Vestfold som ble skuddskadet i den samme aksjonen ligger fremdeles innlagt på sykehus i Ålborg. Politiet regner ikke med å få avhørt ham onsdag. Så snart han er i form til det skal han bli fremstilt for retten, som har besluttet at han i likhet med 36-åringen skal fengsles i fire uker.