LYNGDAL: — Dette er den fotoboksen vi har desidert mest skader på. På de andre boksene er det så godt som ingen skader. Det der å skifte glass på boksen i Lene, det er jeg lei av, sier Stein Otto Andersen, seniorinspektør i Statens vegvesen med ansvar for fotoboksene.

På strekningen han har oversikt over, mellom Drammen og grensen til Rogaland, er det ingen andre fotobokser som blir ødelagt i nærheten av så ofte som fotoboksen ved Lenefjorden. Det var Lister24 som først omtalte saken denne uka.

Da glasset på fotoboksen ble knust i juni, fant Andersen tomhylser fra hagle.

— Gjengangeren er at boksen blir skutt i stykker. Men den har også blitt malt, og de har brukt hammer og andre gjenstander for å knuse glasset. Vi har ingen mistenkte, sier Andersen.

Versting siden 2008

Det finnes ingen oversikt over hvor mange ganger totalt fotoboksen har blitt utsatt for hærverk.

HAGLE: Gjengangeren er at fotoboksen blir skutt på med hagle. - Veldig farlig, mener Statens vegvesen.

— Så langt i år har det skjedd tre ganger. Siste gangen var i juni. Jeg har hatt dette ansvaret i fire år. Den har blitt ødelagt hyppig mens jeg har hatt ansvaret, og før min tid har det også vært et problem, forteller Andersen.Boksen ble satt opp i mai 2008. Bare de første månedene den var i drift ble den beskutt tre ganger, og måtte byttes ut med en ny fotoboks.

— Utstyret inni fotoboksen er kostbart. Når bare glasset er ødelagt, kan vi skifte det over natta. Det koster bare noen hundre kroner. Hvis hele boksen blir ødelagt, snakker vi om betydelige beløp, understreker Andersen.

I verste fall kan skadene koste opp mot 600.000 kroner, men Andersen har ikke opplevd så omfattende skader i sin tid.

Ikke anmeldt

Tidligere har Statens vegvesen anmeldt hærverket, men det har ikke blitt gjort i det siste.

— Det er flere år siden Statens vegvesen har anmeldt hærverk på denne fotoboksen. Hvis ting ikke er anmeldt, jobber vi heller ikke med det, sier Jan Terje Aas, fungerende lensmann i Lyngdal.

Han anbefaler Statens vegvesen å anmelde hvis hærverket skulle skje igjen.

— Når det er sagt, er det ikke noen lett sak å vokte på en fotoboks. Det er veldig vanskelig å få tatt noen på fersken. Vi er avhengig av at folk har sett eller hørt noe, sier Aas.

Farlig hærverk

Ifølge Andersen reparerer de fotoboksen med det samme de får melding om hærverket. Han håper hærverket i juni var siste gang. Men det våger han ikke helt å tro på.

MALT: Fotoboksen har også blitt malt over. Verken Statens vegvesen eller politiet har noen mistenkte etter de mange episodene. De siste årene har ikke hærverket blitt anmeldt, og politiet har dermed ikke etterforsket sakene. Foto: Torbjørn Witzøe

— Jeg synes det er veldig trist at dette skjer. Denne fotoboksen er satt opp som et trafikksikkerhetstiltak på en strekning der det tidligere har vært mange ulykker. Det bor også folk i nærheten av fotoboksen, så når de skyter med hagle og rifle, er det veldig farlig, understreker Andersen.

UP: - Må være lokale

UP-sjef Øystein Krogstad er rystet over det omfattende hærverket på boksen.

— Det er helt tragisk at folk ikke har noe annet å gjøre enn å skyte fotobokser med hagle. Det må vel kanskje bety at lokalbefolkningen kjører veldig fort. Dette må være lokale helter. Folk som bare er på gjennomfart har ikke hagle med seg i bilen, mener Krogstad.

Fartsgrensen på stedet er nå satt opp fra 60 til 70 kilometer i timen. Lenefjorden har tidligere vært en versting på UPs kontroller.

— Fra tidligere vet jeg at det har gått veldig mye for fort på den strekningen. Kanskje vi må en tur bort med laseren igjen og intensivere kontrollene. For dette må være noen som liker å kjøre for fort og som ikke liker at fotoboksen står der, sier Krogstad.