Har sauene dine fotråte?

Det er påvist ondartet fotråte i tre sauebesetninger i Aust-Agder.

Publisert: Publisert:

Alle sauebestninger i Aust-Agder skal undersøkes etter at det ble påvist ondartet fotråte i tre besetninger. Foto: Arkivfoto/Torbjørn Witzøe

  • Eva Myklebust -
Denne artikkelen er over syv år gammel

AUST-AGDER: Fotråte er en alvorlig bakterieinfeksjon i klauvene hos sau og geit. Sykdommen er smittsom, og kan føre til alvorlig smerte og halthet.

Det er påvist ondartet fotråte i tre sauebesetninger i Aust-Agder. Det er mistanke om smitte i fire andre. Nå skal alle sauebesetninger i Aust-Agder undersøkes.

— Når det påvises fotråte i nye besetninger vil Mattilsynet pålegge restriksjoner. Restriksjonen innebærer et forbud mot å flytte dyr inn og ut av besetningen, sier Ingeborg Slettebø Wathne, seniorrådgiver ved Mattilsynets regionkontor for Rogaland og Agder, i en pressemelding.

Fotråte er en meldepliktig sykdom i Norge, og produsenter som mistenker fotråte blant sine sauer bes om å ta kontakt med Mattilsynet.

Sykdommen er ikke farlig for mennesker.

Sykdommen hadde vært utryddet i 60 år her i landet, da det i 2008 ble ble påvist et alvorlig utbrudd i en besetning i Buskerud. For to år siden måtte over 8000 sauer slaktes på grunn av fotråte, skriver Nationen.

Du kan lese mer om fotråte her .

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Eva Myklebust - eva.myklebust@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Aust-Agder