GRØNNERE NORGE: Tine Sundtoft (H) presenterer sin plan for et grønnere Norge for Zero-konferansen. Hun vil bruke markedet aktivt i sin kilma- og miljøpolitikk. Foto: Hans Botnen Eide
GRØNNERE NORGE: Tine Sundtoft (H) presenterer sin plan for et grønnere Norge for Zero-konferansen. Her får hun spørsmål fra Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski. Foto: Hans Botnen Eide
MØTTES: Tine Sundtoft møtte klima- og miljøbevegelsen på Zero-konferansen i Oslo. Her er hun i samtale med Lars Haltbrekken fra Naturvernforbundet og daglig leder for Zero, Marius Holm. Foto: Hans Botnen Eide

OSLO:

• Kutt utslipp i Norge nå

• Sats på solenergi

• Løft fram lokale klimahelter

Sundtoft fikk sin første store mulighet til å fortelle miljøbevegelsen hvordan hun skal jobbe for et grønnere Norge, da hun talte til Zero-konferansen i Oslo. Vi spurte sentrale aktører i miljøbevegelsen hva de ønsker seg fra sin nye statsråd, før vi møtte Sundtoft på konferansen.

— Kan ikke vente på avtale

Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet, mener Sundtoft ikke kan vente på en internasjonal klimaavtale. I stedet må hun sørge for å redusere utslipp i Norge, nå, mener han.

— Vi har håpet på en forpliktende klimaavtale i 20 år, og det er fremdeles langt fram til en slik avtale. Norge må lede an og kutte egne utslipp, sier han.

— Da er det et stort paradoks at landets første klimaminister mistet et av sine viktigste verktøy for å kutte utslippene i Norge, ved at boligpolitikken nå tilhører kommunaldepartementet, mener Haltbrekken.

Den fremstillingen er ikke Sundtoft enig i.

— Denne regjeringens klima- og miljøpolitikk skal gjennomsyre hele politikken. Vi må snu samfunnet for å løse klimautfordringene, og da holder det ikke med enkelttiltak. Denne regjeringen vil gjøre klima sentralt i samfunns-, forsknings- og kunnskapspolitikken, for å nevne noe, sier Sundtoft til Fædrelandsvennen.

Solenergi og hverdagshelter

Arne Otto Iversen, regionleder for Grønn hverdag sørvest, mener Sundtoft bør satse på solenergi for vanlige husholdninger. Han håper også at den nye statsråden vil gi klimaets hverdagshelter et løft.

— Vi trenger et skikkelig løft for det lokale miljøvernet. For å redusere klimautslippene trenger vi å heise opp miljøets hverdagshelter som engasjerer seg for å redusere klimautslippene, sier Iversen.

— Det er gode innspill. Jeg tror en del av klimapolitikken går over hodet på folk. Den må ned på et nivå som har relevans for den enkeltes hverdag. Det er mange som går foran i lokalmiljøer, og det er en god idé å løfte dem fram, sier hun.

Tror på markedet

Den ferske statsråden fra Lillesand brukte sin tale til å snakke om en grønn «tredje industrielle revolusjon». Det blir en revolusjon der markedet spiller en viktig rolle, skal vi tro Sundtoft.

— Vi har tro på markedet, og vil bruke markedskrefter, skatter og avgifter aktivt for å gjøre det lønnsomt å tenke miljøvennlig, sier hun, og trekker fram Eyde-nettverket på Sørlandet som et eksempel på hvordan private bedrifter kan bli del av løsningen på klimaproblemene.

«Grepa dame»

Da Sundtoft ble presentert som ny klima- og miljøvernminister forrige måned, var hun for mange et uskrevet blad. I organisasjonen Zero ringte de Sørlandet rundt for å finne ut hvem hun var.

— Hun beskrives som en «grepa dame», en klar og dyktig leder som får ting gjort. Så vi har høye forventninger, sier Marius Holm, daglig leder for Zero.

At miljøbevegelsen har høye forventninger, er statsråden fullstendig klar over.

— Det er en bevegelse med mye kunnskap og mye engasjement. De vil nok til enhver tid ønske at ting skjer bedre og raskere enn vi kan få til. Det er nok en del av denne hverdagen at man ikke kan gjøre alle til lags, sier hun.

Presenterer statsbudsjettet i Lillesand

Fredag presenterer Tine Sundtoft den nye regjeringens statsbudsjett i hjembyen Lillesand.

Det skriver Miljøverndepartementet i en pressemelding. I presentasjonen på Møglestu videregående skole vil Sundtoft gjennomgå hovedtrekkene i statsbudsjettet. Åse Michaelsen (Frp), som sitter i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, vil også delta under presentasjonen.

Sundtoft har gjort tid til besøket til tross for en ny og hektisk hverdag, som startet da hun ble utnevnt som Norges første klimaminister i oktober.

— Det er svært travle dager, og det har vært en spennende overgang. Det er fascinerende hvor mye man kan klare å få til på én dag. I denne jobben treffer jeg mange dyktige fagfolk, og det er spennende å kunne ta deres innspill med inn i det politiske arbeidet, sier Sundtoft, som besøkte Zero-konferansen onsdag ettermiddag.