Denne bilen havnet i grøfta ved Bjorvatn i Evje på grunn av slaps og glatt vei. Foto: Kjell Rune Strømstad/Falck Evje

AGDER: Blant annet har en strøbil havnet i grøfta på fylkesvei 303 mellom Nodeland og Øyslebø natt til torsdag.

Strøbil kjørte utfor

— Det skjedde i halv fire-tiden i natt, og vi var på plass rundt halv seks. De jobber fortsatt på stedet. Denne bilen har bakhjulene i en bekk, sier Terje Myrene ved Falck Kristiansand.

Han forteller at det er en travel morgen for bilbergerne.

— Det er speilglatt på enkelte strekninger. Jeg var nettopp i Hundebakken i Kristiansand, og der kan man omtrent ikke stå på beina. Det er underkjølt vei mange steder, sier han.

Steffen Eidsø kjørte forbi strøbilen i morgentimene.

— Den hadde kjetting og alt, men det var fryktelig glatt. Den rakk bare å strø en liten bit av strekningen. Det gikk bra med føreren, men det var frustrerende med den glatte veien, sier han til Fædrelandsvennen.

Flere uhell

Agder politidistrikt melder om to hendelser som følge av glatte veier så langt.

— Klokka 06.30 kjørte en lastebil inn i rekkverket på Odderøybroa. Det ble skader på rekkverket, men få skader på lastebilen og ingen personskade. Her var det glatt veibane, forteller operasjonsleder Øystein Vellesen.

I tillegg melder de om et uhell i Løkkeveien, der en brødbil skled inn i en parkert bil på glatta.

— Utover det har vi ingen meldinger om trafikale problemer. Folk er nok oppmerksomme på at det er underkjølt regn. Vi oppfordrer alle til å ta det pent, sier Vellesen.

Klokken 08.51 kom det en ny melding om en bil som havnet i grøfta ved Bjorvatn.

— Det skyldtes slaps og glatt vei. Bilen hadde gått over på sida og på taket, så den kommer ikke videre. Men det er ingen personskade, forteller Kjell Rune Strømstad ved Falck Evje.

Bilen er nå hentet opp og kjøres til verksted.

Legevakta i Kristiansand forteller at de så langt i dag har fått besøk av tre tilfeller der det var mistanke om brudd på grunn av de glatte veiene.

Typisk nullføre

— På Sørlandet har man de fleste steder det man karakteriserer som typisk nullføre i dag, og det kan være skummelt dersom man kjører bil. Så en bør følge med spesielt i morgentimene og til kvelden igjen. Midt på dagen bør forholdene for det meste være ganske gode, sier meteorolog ved værtjenesten Storm, Mariann Aabrekk, til Fædrelandsvennen.

Hun kan fortelle at temperaturen ved Kjevik klokken 07.00 torsdag morgen var på minus 0,2 grader. I Sirdal målte man på samme tidspunkt minus syv grader, Hovden minus 0,6. — Så temperaturen ligger jo på rett rundt null grader de fleste steder på Sørlandet, sier hun.

Ut over dagen er det ventet at det skal bli et sted mellom fem og seks plussgrader på Kjevik.

— Og så vil jo temperaturen falle igjen til kvelden. Det kan fort bli samme føre da, så det gjelder å passe på, sier hun.

Flere tips

Fædrelandsvennen har mottatt flere tips og mange av dem går på at det skal være svært glatt på enkelte sideveier:

  • En annen tipser klager på at det er svært glatt på enkelte sideveier, og at det ikke er saltet.

  • En tredje tipser karakteriserer sideveiene i Kristiansand som livsfarlige, spesielt på Lund og Tinnheia. Vedkommende advarer om at man kan få seg en ubehagelig overraskelse dersom man ikke har skodd bilen etter forholdene.

  • Bilde i toppen av saken er fra Svarttjønnheia. Det er tatt klokka 06.00 torsdag morgen. Ifølge tipser skal tre biler ha kjørt utfor der. Samme tipser forteller også at han observerte en bil som hadde kjørt utfor på Nodelandsheia.

Statens vegvesen opplyser at det er fare for glatte partier på:

  • E 18 mellom Grimstad og Kristiansand

  • E 39 mellom Kristiansand og Mandal

  • Rv 9 mellom Kristiansand og Hægeland

  • Rv 41 mellom Drangsholt og Birkeland

  • Rv 41 mellom Birkeland og Dølemo

  • Rv 41 mellom Dølemo og Øy

  • Fv 42 mellom Frolands verk og Vegusdal

Har du tips eller bilde til oss? Da kan du ta kontakt på 03811 eller sende mail til nyheter@fvn.no. Du kan også skrive inn i kommentarfeltet under.

Saken oppdateres.

  • Ved Hellemyr er det så glatt at det nesten er som å gå på isenpå Idda, og i Hannevikbakken så jeg flere syklister som måtte hoppe av sykkelen for å komme seg ned bakken, sier en tipser.