KRISTIANSAND: — Jeg håper vi får en kvinnelig ordfører om ikke så lenge i Kristiansand. Jeg gleder meg til det. Det kommer, før eller siden. Det sier Bjørg Wallevik, Kristiansands hittil eneste kvinnelige ordfører, i tre perioder fra 1991 til 2003. Hun deltok tirsdag på feiringen av at det er 100 år siden Stortinget enstemmig vedtok full stemmerett og valgbarhet for kvinner.

— Mange hadde skremt meg på forhånd om alle konfliktene oppgaven ville medføre, men det var ikke skremmende. Da jeg var kommet inn i rollen, var det utrolig gøy og spennende å se hvilken mulighet det gir å ha en hånd på rattet, forteller Wallevik.

PRIORITERT: - Det aller viktigste er solidaritet med kvinner i andre land. Nå er det deres tur, mener Vest-Agders fylkesmann Ann-Kristin Olsen. Foto: Reidar Kollstad

På feiringen kom det fram at det er vanskelig å motivere kvinner på Sørlandet til å ta på seg rollen som politiker.

— Mitt råd er at det gjelder å være trygg på seg selv. Jeg satt ikke hjemme i timevis og skrev taler, men snakket rett til folk ut fra det jeg følte der og da. Du må jobbe for å få selvtillit, være deg selv og aldri "spille". Og det hjelper å ha en mann som er sikker på seg selv og tør ha en sterk kone. Jeg har hørt mange i motsatt situasjon der det er blitt vanskelig for mannen når kona har fått mye oppmerksomhet, sier Wallevik.

Venter mannlig engasjement

Fylkesrådmann i Vest-Agder, Tine Sundtoft, utfordret Agders fylkesordførere på å gjøre en like stor innsats for likestiling på Sørlandet som Ansgar Gabrielsen da han innførte kvotering til norske børsnoterte selskaper; og som Aasulv Bryggesaa fra Hægebostad før ham, som var en av initiativtakerne bak stortingsvedtaket i 1913.

— 11. juni 2013 kan bli en historisk dag, hvis landsdelen selv vil, sa Sundtoft, og fortalte at agderfylkene samme dag hadde sendt ut på høring sin første regionale plan for likestilling.

— I tillegg til kvinnenes egen innsats, trengs neste generasjon menn som engasjerer seg i problemstillingen, sa Sundtoft.

Politisk fallitt

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen var opptatt av at det fortsatt er langt igjen til likestilling.

— Likestillingsutvalget har slått fast at politikken i stor grad har spilt fallitt. Det mangler institusjoner og ressurser til å følge opp likestilling i praksis. Det mangler arbeidslivsreformer som letter omsorgsarbeidet, og likelønn mangler. Fortsatt dominerer mannsmakten i politikk og samfunn, økonomi og medier, sa hun.

— Det er viktig å stå på hjemme. Men det aller viktigste er solidaritet med kvinner i andre land. For nå er det deres tur, sa Olsen.

Marie Simonsen. Foto: Kjartan Bjelland

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen, innrømmet at pressen ikke fremmer likestilling.— Hvis en marsboer kom til jorda, ville han tenkt at damer er underholdning. Pupper gir mer klikk enn sex. Internett ble oppfunnet av pornoindustrien og militærkomplekset og er ikke særlig kvinnevennlig. Noen som dessverre dyrker slike holdninger er min bransje. Alle tror at journalister er blodrøde kulturmarxister, men sannheten er at vi er stokk-konservative. Tabloidjournalistikken er avhengig av å dyrke stereotypiene, sa Simonsen.

— La oss få kvotering. Få jobben gjort. Og komme oss videre, sa Simonsen.

Stolt

Yngvild Vrånes Sevland

— Jeg blir fylt med stolthet og ydmykhet ved å være kvinne, i takknemlighet overfor de fremsynte og modige kvinnene som så behovet for å stå sammen for å få anerkjennelse og gjennomslag for kampen for stemmerett, sier Yngvil Vrånes Sevland. Sammen med 17 kolleger og brukere fra frivillighetssentralen på Strømmetunet i Randesund ble hun busset til Kilden for å overvære den høytidlige markeringen av stemmerettsjubileet.- Jeg er født i 1940 og vokste opp rett etter krigen da kvinner måtte leve gjennom sine menn, og ble tiltalt med mannens yrkestittel, som fru maskinist, og slikt. I dag er kvinner et eget individ og er verken fru ditt eller datt, stråler Vrånes Sevland, aktivitør på frivilllighetssentralen på Strømmetunet.

- En forsømmelse

Kari Henriksen

— Det er en forsømmelse at Vest-Agders første kvinnelige stortingskandidat, Aud Blattmann (Ap), ikke er invitert til å delta stemmerettsjubileet. Det er nærmest uhørlig, sier stortingspolitiker Kari Henriksen (Ap).Blattmann var på Stortinget for Vest-Agder som aller første kvinne fra 1985 til 2001, men var ikke å se verken på scenen eller som publikum da kvinners rett til politisk deltakelse ble feiret på tirsdag.

Henriksen reagerer også på at det ikke var en eneste politiker som var invitert till å bidra under stemmerettsjubileet, med unntak av partienes ungdomspolitikere, som fikk to minutter hver.

— Jeg reagerer på at de ikke lot politikkens stemme komme fram på jubileet. Det er å avpolitisere likestillingskampen. Stemmerettsjubileet er politisk. Det er det stemmerett dreier seg om. I dette arrangementet ble politikken for mye pakket inn, og jeg savner foredrag om dagens utfordringer, sier Henriksen.