— Naturistforeningen har hatt denne stranden i ti år, og i sju av disse årene har dette vært et problem, sier Marianne Dahl, leder i Elgstien Vel på Søm.

I et brev til parkvesen og politikere i Kristiansand, ber velforeningen om at kommunen ikke fornyer avtalen de har med Sørlandets Naturistforening om bruk av stranden. Denne går ut i år.

De mener at folk som driver med såkalt "cruising" oppsøker naturiststrender og at Sømstranda blir hyppig brukt.

— Så lenge det er en naturiststrand, blir det et lukket område. Det fører til at andre ikke går inn i området. Og når den ikke blir brukt av oss som bor her, tiltrekker den seg en hel rekke andre mennesker med andre motiver enn tur, sol og badeliv, sier Marianne Dahl.

Politisk sak

Ifølge brevet til kommunen er det en betydelig sextrafikk på stranden. På enkelte nettsteder blir også Sømstranda omtalt som en møteplass for folk som vil ha sex.

Men ifølge styreleder i Sørlandets Naturistforening, Kari Jamne Heldal, har hun aldri registrert at noen kommer til stranden for å ha sex.

Hun mener Elgstien Vel kun er ute etter å få dem bort fra området.

— Dette har de prøvd på siden vi fikk stranden for ti år siden. De vil ha stranden selv, men det er vi som har ryddet opp og støpt grill der nede. Nå vil de ta over, for nå er det så fint der, sier Heldal.

Naken i solen

Naturistforeningen disponerer stranden kun i perioden 15. mai til 15. september.

— Om det skjer noe på kvelden eller utenfor vår sesong, kan ikke vi lastes for det. Slike ting kan skje uavhengig av om vi disponerer stranden.

Hun ber parkvesen og politikere spørre seg om de faktisk har bevis for sextrafikken før de bestemmer seg for å ikke fornye avtalen.

— Vi er nakne i solen og vil ha et sted for oss selv der vi ikke forstyrrer andre. Vi burde få ha den stranden i fred disse månedene i året. Vi holder det ryddig og fint, så det burde ligge godt til rette for at vi fortsatt skal ha den, sier hun.

Ukjent

I parkvesenet har de ikke hørt om sextrafikken siden sist gang problemet var oppe. Det var i 2008 da saken førte til store medieoppslag.

Da kuttet Sørlandets Naturistforening ned trær i området for å hindre sextrafikk. Men det er altså ikke nok for velforeningen som vil ha hele naturiststranden bort.

Ifølge parkvesenets driftssjef, Kurt Tange Jensen, vil saken bli diskutert i ledergruppen til teknisk direktør på mandag.

— Vi kommer nok til å spørre byutviklingsstyret om de fortsatt ønsker denne stranden, sier Kurt Tange Jensen.

Ønsker opplysninger

Elgstien Vel mener ikke at Sørlandets Naturistforening står bak det de mener er omfattende sextrafikk. Men de mener altså at de ikke gjør nok for å stanse trafikken.

Sannsynligvis blir det byutviklingsstyret som nå skal avgjøre om det fortsatt skal være naturiststrand på Søm.

— Hvis det foregår ting her man ikke ønsker, må vi få en sak til byutviklingsstyret. Da bør man også hente opplysninger fra andre parter, slik som politiet, sier Grete Kvelland (KrF) Skaara, leder i byutviklingsstyret.