GAMMEL BRO: I enden av motivet skimtes nummer to av totalt tre broer som ble bygget samme sted, mellom Lahelle og Dronningens gate. I likhet med den første ble den smadret til pinneved av tømmerstokker. Foto: Lars Hollerud
FANT SKATTEN: Per Erik Tønnessen fant de spesielle bildene da han ryddet i sin mors dødsbo. Foto: Lars Hollerud
SEKS BILDER: I mangel av vidvinkel, tok angivelig Oscar Wergeland seks bilder fra sin posisjon på Ferjefjellet. Så monterte han dem sammen, Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Lillebroren til Henrik Wergeland og Camilla Collett var også en habil fotograf.

Et sannsynlig bevis på det fant nylig Per Erik Tønnessen fra Vågsbygd, da han nylig ryddet i sakene til sin avdøde mor Doris.

Eller snarere seks sannsynlige beviser.

Seks bilder er nemlig satt sammen i en montasje, sannsynligvis fordi fotografen ikke hadde vidvinkel der han sto på Ferjefjellet og foreviget deler av Lund, Otra og Kvadraturen.

I alle fall ble bildene tatt i 1871. Det står nemlig notert med sirlig håndskrift og signert General Wergeland.

Det betyr at generalen, hvis fulle navn var Joseph Franz Oscar Wergeland, skal ha tatt bildene tre år før han satte i gang gartnerprosjektet i Ravnedalen, et arbeid det skulle ta fire år å fullføre.

— Jeg hadde ingen aning om at mamma hadde slike bilder. Ikke pappa heller, for den saks skyld, sier Per Erik Tønnessen.

Bygda Lund

På generalens fotomontasje ser vi at Lund var heller glissent bebygd for 142 år siden.

Vi gjenkjenner Gimle gård og Oddernes kirke, og ser at Lundsbrua, egentlig Thygesons Minde, var laget av tre. Dagens bro sto forresten ferdig i 1938. Kikker vi enda litt lenger vestover ser vi domkirken, den som skulle bli flammenes rov i 1880. Dagens domkirke sto ferdig fire år senere.

Fotograf Arve Lindvik ved Vest-Agder-museet er kjent med det aktuelle bildet og har hørt at Oscar Wergeland angivelig sto bak kameraet.

Nysgjerrig

— Dette er svært interessant. Men fullstendig sikker på at det virkelig var ham som tok bildet, er jeg ikke. Og jeg har ikke hørt om eller sett andre bilder med hans signatur. Derfor er det fint om noen eventuelt kan underbygge påstanden, sier Lindvik.

Per Erik Pettersen vet at faren Per samlet på mye rart.

— Pappa døde for 13 år siden. Men det er først nå, etter at også mamma er borte, jeg har gått gjennom tingene etter ham.

— Var din far særlig interessert i foto?

— Ikke spesielt. Men han hadde en utrolig tendens til å komme hen i alt mulig, sier sønnen, og nevner de to mest spesielle funnene:

Det norske splittflagget som ble heist ved en militær base i London 8. mai 1945 og et skuddskadet kvinnehode i betong som lå ruinene etter Rikskanselleriet i Berlin.