KRISTIANSAND: Totalt 6515 ansatte som er medlemmer i Safe og Industri Energi, vil bli nektet adgang til jobb dersom ikke regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd før midnatt. Anslagsvis 5-600 av disse medarbeiderne antas bosatt i agderfylkene.

— Er det grunn til å frykte at oljerelatert industri på Sørlandet vil merke noe ved en eventuell lockout?

— Om sommeren er det lavere aktivitet og ferieavvikling, så det vil uansett spille inn. Det er vanskelig å si om leverandørbedrifter vil bli rammet, eller eventuelt tredjeparts bedrifter, sier kommunikasjonssjef Martin Steen i Industri Energi.

Beklager sterkt

Han beklager sterkt at arbeidsgiverorganisasjonen Oljeindustriens landsforening (Olf) har varslet lockout. Steen mener fagforeningene har forsøkt å holde konfliktnivået på et absolutt minimum.

— Olf bekrefter selv at de med lockoutvarselet trapper opp for å fremprovosere tvungen lønnsnemnd. Det ansvaret mener vi Olf burde tatt selv i stedet for å skyve regjeringen foran seg, sier Steen.

Steilt

Et halvt døgn før den norske olje- og gassproduksjonen stenges ned, sto partene i sokkelkonflikten fortsatt steilt på sitt.

Mens arbeidstakerne ikke synes å ha noe å tape på å la det vanskelige spørsmålet om pensjon bli avgjort i tvungen lønnsnemnd, styrer arbeidsgiverne tilsynelatende støtt mot et slikt alternativ.

— Det er en god del møtevirksomhet i forbindelse med forberedelsene til nedstengning. Det er ikke bare å trykke på en knapp, sa informasjonsdirektør Eli Anne Nedreskår i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til NTB mandag formiddag.

Stegvis

Etter planen skal prosessen med å stenge ned produksjonen ved 70 olje- og gassfelt i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet starte ved midnatt natt til tirsdag. Ved enkelte installasjoner kan det ta opptil fire dager før prosessen er ferdig, ifølge Statoil. Det er derfor ikke slik at alle de 6515 arbeidstakerne som rammes av lockouten, blir stengt ute fra arbeidsplassene sine ved midnatt. Oljeselskapene kommer til å kjøre med tilstrekkelig bemanning til nedstengning er gjennomført.

— Vår del i dette er å koordinere arbeidet mellom forskjellige ledd i produksjons- og transportkjeden slik at nedstengningen foregår innenfor trygge og sikre rammer, sier Nedreskår.