SIRDAL: — Det er så urimelig som det kan få blitt. Jeg vil kalle det diskriminering av norske statsborgere. Dessuten kan jeg ikke fatte at det er lov å skille mellom folk bostedskommuner på denne måten, sier hytteeier Per Michelsen til Fædrelandsvennen.

Får utlevert nøkkel

Det var Sirdølensom først omtalte konflikten som har bakgrunn i en fortrinnsrett til fiske i Rosskreppfjorden. Innsjøen ligger vest for Setesdal på grensa mellom Aust-Agder og Vest-Agder.

Fortrinnsretten er forbeholdt innbyggere i Valle og Sirdal, og innebærer at innbyggerne kan få nøkkel til bommen ned til fjorden. Båtrampen er ikke del av offentlig vei, men styres av grunneierne. Statskog er grunneier i det aktuelle området.

Uten denne nøkkelen er det ikke mulig å benytte båt av litt størrelse på fjorden. Turister og hytteeiere fra andre kommuner kan imidlertid bruke båt, dersom den kan bæres forbi bommen og settes ut i fjorden.

Stavangermannen Michelsen har sendt brev til lensmannen i kommunen hvor han gir uttrykk for sin frustrasjon.

— Jeg trodde det var likhet for loven i Norge. Statskog er et statlig foretak, og da mener jeg de må forholde seg til alminnelig rett. Med henvisning til Norges lover mener jeg det er betimelig å spørre om de har anledning til dette, sier Michelsen.

Michelsen peker samtidig på at fiske fra mindre båter i Rosskreppfjorden kan være svært farlig. I 2001 omkom to personer i en båtulykke med en 12 - 13 fots robåt.

— Derfor kan det være bra for folk å ha anledning til å sjøsette litt større båter. At kun folk i Valle og Sirdal har denne muligheten forstår jeg ikke, sier Michelsen.

Gammel regel

Geir Hovland sitter i styret i Statskog og jobber til daglig som eiendomskonsulent i Sirdal. Han forklarer at fortrinnsretten tar utgangspunkt i en stortingsmelding fra 1957 hvor det heter at fastboende i Valle og Sirdal skal ha en spesiell tilgang til jakt og fiske i området.

Ifølge Hovland ble stortingsmeldingen skrevet før vannkraftutbyggingen, og i en tid da begge kommunene var å regne som fattige. Hensikten var å gi innbyggerne et ekstra gode.

Han forstår at hyttefolk og turister fra andre kommuner kan oppleve fortrinnsretten som urimelig.

— Ja, jeg kan jo det. Men så er det vel slik at man kanskje har noen goder i Stavanger som man ikke har i Sirdal. Kino, konserthus og andre kulturtilbud, sier Hovland.

Ifølge Hovland vil det være uaktuelt å gi nøkkeltilgang til allmennheten. Det vil kunne medføre så stor trafikk at det vil true reinsdyrbestanden i området.

— Folk kan imidlertid leie hytte hos Statskog. Da får man tilgang til båt, og opplæring i hvordan man forholder seg til reinsdyra i området, sier Hovland.

Stengt for alle

Han har sansen for fortrinnsretten, og mener alternativet er at ingen får tilgang til båtfiske i Rosskreppfjorden.

— Hvis det kommer krav om at det skal være fritt for alle, så blir det nok heller stengt for alle, mener han.

Ordfører i Sirdal, Jonny Liland har ikke satt seg inn i regelverket som regulerer bruken av Rosskreppfjorden, men han synes det kan være naturlig at innbyggerne har visse goder.

— Enkelte ganger så ønsker man at innbyggerne skal ha fortrinnsrett, men om dette er en sånn gode er jeg usikker på, sier Liland.