OSLO: — Det er ikke ulovlig med lokal kontantstøtte. Rammetilskuddet er frie midler, så vi kan ikke hindre dem i å gjøre dette, sa daværende statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Lisbeth Rugtvedt, til Vårt Land i september.

En rekke kommuner bestemte seg i løpet av høsten for å tilby lokal kontantstøtte når den rødgrønne regjeringen kutter støtten for toåringer. De bruker penger som skulle gått til barnehageplasser.

— Kan rokke ved velferdsstaten

Regjeringen har nå bestemt seg for å vurdere om skattekortet skal tas i bruk for å hindre en utvikling regjeringen ikke liker, skriver Vårt Land.

— Regjeringen vil vurdere om lokal kontantstøtte bør skattlegges. Dette blir det ikke minst nødvendig å se på dersom det griper om seg at kommuner erstatter velferdsordninger med kontantytelser. Det kan på sikt rokke ved grunnlaget for velferdsstaten, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet til magasinet MandagMorgen.

Ifølge Vårt Land har Askøy, Hå, Os, Sola, Mandal, Evje og Hornnes og Hægebostad vedtatt å bruke barnehagepenger på lokal kontantstøtte. I Grimstad, Birkenes, Kristiansand, Lyngdal, Vindafjord, Sørum, Nedre Eiker, Lier, Randaberg og Karmøy bli lokal støtte utredet.

Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) reagerer på skattevarselet.

— Det er underlig dersom en slik ordning skal skattlegges, sier Kristiansen til Vårt Land.

Kontantstøtte i Kristiansand

Det borgerlige styret i Kristiansand har foreslått å bruke fire millioner kroner på kommunal kontantstøtte for toåringer i 2012. Opposisjonspartiene SV, Ap og Rødt har kritisert forslaget, som de mener setter likestillingen tilbake, hindrer integrering av innvandrerkvinner og barn og vanskeliggjør jobben med å skaffe nok hender til arbeidslivet.

Jørgen Kristiansen avviste kritikken under et budsjettmøte i desember.

— Det er reaksjonært og kortsiktig å være mot ordninger som gjør det attraktivt å få barn. I Italia er fødselsraten nede i 1,2. I Norge har vi 1,98. Barn er fremtiden. De land som opprettholder høy fødselsrate har fremtiden for seg. Derfor er kontantstøtten så viktig. Grunnen til at Norge har høy fødselsrate er gode ordninger, barselpermisjon, men også kontantstøtte, sa Kristiansen.