BALANSEKUNST: Nik Wallenda balanserte i 550 meter på stram line over den berømte Niagarafossen på grensen mellom USA og Canada. Stuntet tok mindre enn 30 minutter å utføre. Foto: Scanpix

Det tok to år å få tillatelsen, og fredag var det alvor: Amerikanske Nik Wallenda balanserte på stram line over den berømte Niagarafossen på grensen mellom USA og Canada.

Millioner av canadiere og amerikanere fulgte nedtellingen fram mot den farlige fotturen, som fant sted natt til lørdag norsk tid. Amerikansk fjernsyn sendte Wallendas vandring vel 60 meter over de frådende vannmassene direkte, og i tillegg møtte titusener fram på hver side av fossen.

Den 33 år gamle balansekunstneren, som er medlem av en familie av stuntfolk kalt «De flygende Wallendaene», var klar over at han bare fikk denne ene sjansen.

Han valgte å spenne linen over den kanskje mest spektakulære delen av fossen, de såkalte Horseshoe Falls på canadisk side.

Fryktet vindkast

Før vandringen sa Wallenda at han mest av alt fryktet brå vindkast som kunne presse ham ut av likevekt. Men hvis alt gikk etter planen, regnet han med å kunne tilbakelegge den 550 meter lange turen på omtrent tre kvarter.

Det viste seg å gå langt raskere. Etter mindre enn 30 minutter var han over på den andre siden, klissvåt av disen over fossefallet.

Underveis kommuniserte han med sin far via radiotelefon.

— Dette er så fysisk, ikke bare mentalt, men fysisk. Det er ikke lett å kjempe mot vinden. Jeg kjenner jeg blir nummen i hendene, sa Wallenda.

Faren forsøkte da å oppmuntre ham.

— Du klarer deg bra. Ta deg god tid, sa han.

Spesialsko

På beina hadde Wallenda sko som var håndsydde av hans mor, med såler av spesielt mykt lær.

— Det er bare beina mine og balansestangen som beveger seg, fortalte han om teknikken bak linevandringer av denne typen.

Linen krever at man holder kroppen rett og stiv, forklarte han overfor den canadiske avisen Toronto Star.

— Vi trenger slike begivenheter som dette, som kan overbevise folk om at det som virker umulig, likevel kan være mulig, sa Wallenda.

Hvert 20. år

Det er mer enn 100 år siden myndighetene sist ga tillatelse til linedans over Niagara. Flere tidligere forsøk har endt med døden for linegåerne, og den canadiske fossekommisjonen har gjort det klart at det bare vil bli gitt tillatelser hvert 20. år.

Wallenda har imidlertid hatt papirene i orden. Canadierne har gitt løyve, og den amerikanske delstaten New Yorks guvernør Andrew Cuomo underskrev i fjor en egen lov som ga Wallenda ett år til å gjennomføre planene.

Nik Wallenda lærte kunsten å balansere på stram line allerede som toåring. Han har fortalt til den britiske rikskringkastingen BBC at han har drømt om å gå over Niagarafossen siden han var seks år gammel.