AGDER: Politiet i Norge har pågrepet tre personer, to norske statsborgere og en amerikansk statsborger, i forbindelse med en større gamblingsak i USA.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer, er de to nordmennene bosatt i Tvedestrand. Tredjemann har tidligere hatt tilknytning til samme by.

— De to norske statsborgerne er siktet for grovt heleri. Den amerikanske statsborgeren er siktet for heleri her i landet og er i tillegg under etterforskning i USA for ulovlig gambling, pengeutpressing og hvitvasking, sier jourhavende jurist Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Aust-egdene er siktet for å ha bistått amerikaneren med å overføre store pengebeløp til Norge som skal stamme fra illegal gambling. Etter det Fædrelandsvennen erfarer dreier dette seg om flere titalls millioner kroner.

Fremstilles for varetektsfengsling

Søfteland opplyser at amerikanske myndigheter ønsker den amerikanske statsborgeren utlevert til USA for straffeforfølging der.

— En av de norske vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Aust-Agder tingrett fredag. Den andre blir mest sannsynlig løslatt i løpet av dagen i morgen, sier Søfteland.

Den amerikanske statsborgeren ble pågrepet i Oslo hvor han fredag vil bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett i påvente av utleveringsbegjæring fra amerikanske myndigheter.

Omfattende beslag

Politiet i Norge startet etterforskning av de to nordmennene etter anmodning fra Skatt Sør. Skatt Sør hadde fattet mistanke til store pengeoverføringer fra USA til Norge. Pågripelsen av de tre fant sted onsdag.

— Vi hadde en aksjon hvor Agder politidistrikt og Oslo politidistrikt var involvert, med bistand fra Økokrim. Aksjonen var også i samarbeid med amerikanske myndigheter, opplyser Søfteland.

Politijuristen ønsker ikke å oppgi hvor pågripelsen av de to sørlendingene fant sted.

— Vi foretok pågripelsen onsdag, ransaket flere adresser og gjorde omfattende beslag, sier Søfteland.

Han opplyser at norsk politis etterforskning i denne saken konsenterer seg om de to nordmennene som er siktet for heleri.

— Det som har foregått i USA med ulovlig gambling, pengeutpressing og hvitvasking er det amerikanske myndigheter som tar seg av, sier Søfteland