ARENDAL : Den domfelte kvinnen sier at det var de seksuelle overgrepene mot henne og hennes døtre som utløste drapet.

Avdøde er tidligere frifunnet for overgrepene i en dansk domstol. Domstolen nøyde seg med å konstatere at avdøde hadde grenseoverskridende adferd.

Overgrepene bevist

Aust-Agder tingrett har imidlertid, ved behandlingen av straffesaken mot den 44 år gamle kvinnen, foretatt en selvstendig vurdering av de bevis som fremkom i tilknytning til spørsmålene om avdøde hadde begått seksuelle overgrep.

"Retten legger til grunn, etter bevisførselen, at tiltalte i barndommen, og hennes to døtre i en periode før sommeren 2003 var blitt utsatt for overgrep fra stefarens side", heter det i dommen.

Avgjørende for rettens standpunkt til overgrepene, er en rekke vitneforklaringer, blant annet fra tiltaltes døtre, terapeuter og psykologer, som støtter tiltalte og døtrenes forklaring om at de har vært utsatt for overgrep. I dommen blir det blant annet vist til at avdøde skal ha gjennomført en voldtekt mot den ene datteren til tiltalte.

Formildende

I dommen på ti års fengsel fra Aust-Agder tingrett heter at den handlingen kvinnen er dømt for normalt ville har gitt en straff på 13 år. Det er imidlertid formildende omstendigheter.

Tilståelsen har gitt en strafferabatt, og seksuelle overgrep fra avdøde mot tiltalte og to av hennes døtre, har også gitt rabatt.

Retten har likevel ikke funnet grunn til anvende minstestraffen for drap, som er åtte år.

Påført 21 knivstikk

Det heter videre i dommen:

"Retten finner i likhet med både aktor og forsvarer at tiltaltes overbevisning om at barna var utsatt for seksuelle overgrep, herunder en voldtekt av den ene datteren, må tillegges vekt i formildende retning. Retten er likevel ikke enig med forsvarer at dette kan begrunne at retten går helt ned mot minstestraffen i denne saken. Ved straffutmålingen i drapssaker må allmennpreventive hensyn tillegges avgjørende vekt. Drapet tiltalte begikk var gruoppvekkende. Fornærmede ble påført 21 knivstikk, mens han lå i sin seng og sov. Flere av stikkene var dødelige og til tross for at han våknet fortsatte tiltalte ugjerningen".

Normalstraffen for drap er ifølge retten 12 år. Avdødes sønn og kone har fått 150.000 kroner hver i oppreisningserstatning.