KRISTIANSAND: — Mitt hovedpoeng er at kvinnene må få bestemme selv. De som vil ut i jobb må få lov til det, og de som vil være hjemme må bli respektert for det, sier Kurt Mosvold som eier store deler av Mosvold & Co.

Han synes respekten for hjemmeværende mangler i dag.

— Det er noe som er politisk korrekt og noe som ikke er politisk korrekt, og jeg opplever at det ikke er like akseptert å gå hjemme som å være i jobb. Da blir det framstilt som om det er det mørke Sørlandet som kommer fram. Det synes jeg blir heilt feil.

Støttet mammanettverk

Kurt Mosvold har blant annet støttet nettverket "Tid for barn" som jobber for at mor skal få lov å være lenger hjemme med barna enn i dag.

— Bakgrunnen var at jeg er lei av at kvinner som valgte å være hjemme ikke ble respektert for det. For meg er det snakk om en gjensidig respekt for hverandres valg, sier Mosvold.Han mener man etter hvert må revurdere hele ordningen med fedrekvote.

— Jeg er enig i at likestillingen ikke er helt i mål på alle områder, og mener at i en periode kan det være riktig med en slik ordning. Men min generelle holdning er at dette må familiene få bestemme selv, sier Mosvold.

Ny debatt

Likestillingsdebatten i Kristiansand dreier seg blant annet om vi er flinke nok på likestilling. De som mener byen er for dårlige, viser til lav yrkesdeltagelse og mye deltidsarbeid sammenlignet med andre storbyer. Mosvold mener deltidsarbeid ikke er noe problem.— Jeg deler ikke den bekymringen. Jeg mener det er bra å ha mest mulig fleksibilitet for de ansatte og arbeidsgiver. Jeg har en kone som nå jobber 50 prosent i politiet, og det passer helt fint for oss. Vi har også anledning økonomisk til å gjøre det. For andre passer noe annet, sier Mosvold.

Ikke enig

Ikke alle er enige i at deltidsarbeid og mange hjemmeværende er uproblematisk. Leder i Node, Anne Grete Ellingsen, mener det blir for enkelt å bare slå seg til ro med at kvinner skal velge selv.

HAR KONSEKVENSER: Leder i næringsklyngen Node, Anne Grete Ellingsen, mener det er for enkelt å si at kvinner skal velge selv. Hun mener det er problematisk for velferden hvis altfor mange velger å stå utenfor arbeidslivet.

— Vi skal selvfølgelig respektere valg som enkeltmennesker gjør, men vi må også diskutere hvilke konsekvenser det har for samfunnet. Og altfor ofte er det kvinner som tar valget om å være mer hjemme, sier Ellingsen.Hun peker på at dersom for mange blir stående utenfor arbeidslivet, er ikke det bærekraftig.

— Vi er et land med få mennesker og høy aktivitet. Vår velferd er avhengig av at mange er i arbeid, så hvis mange tar valget om ikke å delta i arbeidslivet, er det et problem.

Må delta

Ellingsen legger til at bransjen hun representerer er avhengig av at både kvinner og menn tar utdannelse og at de deltar i arbeidslivet. Da blir det også flere å velge mellom når de skal finne de flinkeste. Bransjen er mannsdominert og ønsker flere kvinner for å skape bedre balanse mellom kjønnene.

— Det er for mange tradisjonelle valg både blant gutter og jenter, og vi er fortsatt veldig låst i tradisjonelle kjønnsrollemønster når vi velger utdannelse og karrierevei. Derfor ser vi altfor ofte at det er kvinner som går hjemme. Det er en stor utfordring for all verdiskaping, og det kan også bli en ulempe for den enkelte å være for lenge borte fra arbeidslivet