Audnedals første lysregulerte kryss finner du i barnehagen på Konsmo. Torsdag ble veibanen på drøye 200 meter innviet med flere titalls små syklister.

— Jeg kan alle skiltene, og en må ikke kjøre på rødt lys, påpeker Alexandra Linea Larsen på fem år. Halvt år yngre Cathrine Rasmussen følger hakk i hæl og er helt enig. Men trafikklyset er det aller mest spennende.

Skal lære tidlig

— De er skikkelig flinke. Etter at vi har fokusert på trafikk, både i teori og praksis, har de lært veldig mye om hvordan en bør ferdes i trafikken, sier barnehagens enhetsleder Renate Tveiten.

Einar Birkeland venter tålmodig på grønt lys ved fotgjengerfeltet. Nora Bjørklid og Marius Vervik sitter klar like bak. Foto: Roar Greipsland
Fartsdumper kan være krevende, men Lukas Løwenhamn holder så vidt balansen. Foto: Roar Greipsland
Her kommer Tobias Lende og Amalie Lislevand i fint driv på veibanen i Konsmo barnehage. Foto: Roar Greipsland
Lyset skifter fra rødt til grønt. Sofie Ågedal Lie og Jens Forgard skjønner klarsignalet og tråkker i vei over gangfeltet. Foto: Roar Greipsland

Se video øverst!Ideen om å bygge sin egen veibane rundt hele barnehagen kom etter at de ansatte var på kurs gjennom Nullvisjonen. Temaet var trafikk, og derfor fikk de i oppgave å se på barnehagens uteområde.

— Gjennom gode innspill fra nullvisjonens prosjektleder, Bjørn Ivar Birkeland, fikk vi virkelig lyst til å gjøre noe nytt og spennende. Hensikten med hele opplegget er å lære barna i ung alder hvordan de skal ferdes i trafikken, fortsetter Tveiten.

7000 kr. i gave

— Her har barnehagen satset på samarbeid med oss i Nullvisjonen, og når de tenker trafikksikkerhet gjennom læring innendørs og praksis utendørs er det veldig positivt, poengterer Birkeland. Selv om han har et heller slunkent budsjett å forholde seg til, overrakte han fra Nullvisjonen 7000 kroner til barnehagen. Totalt har anlegget kostet 15–20.000 kroner. Både ansatte og foreldre har jobbet dugnad for å få prosjektet i havn.

12–13 trafikkskilt er på plass, som viser fartsgrenser, fartsdumper og bussholdeplass. Fotgjengerfelt er det flere av, sammen med rundkjøring og to lyskryss.

Foreløpig kjenner ikke Renate Tveiten til andre steder hvor det er bygget tilsvarene veibane for barnehagebarn.

Flott tiltak

Kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk mener det er viktig å øve begreper i trafikken, og bli tidlig bevisst på dette.

— Vi anbefaler å starte tidlig. Derfor lager vi oppgavehefter med undervisningsopplegg for barnehagene. Samtidig bør teorien kombineres med praktisk undervisning når de for eksempel er ute på tur, sier Øyen. Hun vet det finnes flere sykkelgårder for skolebarn, men har aldri hørt om en veibane anlagt i barnehage.

— Et flott tiltak. Her kan de "leke" trafikkregler på et lukket område fra de er ganske små, sier Øyen.