LINDESNES: — Katte-aids ligger latent i de fleste kattepopulasjoner. Det vil til enhver tid være katter som bærer smitten. Årsaken til at det stadig påvises nye tilfeller, er nok at stadig flere katter testes for sykdommen, sier veterinær Nina Haraldstad ved Storm dyreklinikk til Lindesnes.

Avisen skriver at det er dukket opp katte-aids, også kjent som FIV-virus, både i Lyngdal og Mandal.

— Vi ser at dette dukker opp med jevne mellomrom.Ikke veldig hyppig, men fem-seks ganger i året, forteller Nina Solvang vedSørlandet Dyreklinikk i Kristiansand.

Tester bare syke katter

Aids-testen blir ikke gjennomført rutinemessig, men dersomen katt ikke blir frisk som forventet etter vanlig behandling. Solvangforklarer at det oftest dukker opp hos katter som har en ugrei opprinnelse, derde enten har vært villkatter eller en del av store kattehold.

— Den vanlige katten som bor i et hjem med bare enkatt og er kastrert eller sterilisert blir sjeldent smittet. Smitten skjer vedparing eller slåssing, forklarer Solvang.

Sørlandet dyreklinikk i Farsund tester ofte kattene somkommer inn via Dyrebeskyttelsen for aids, og de som tester positivt blir ikkeomplassert fordi de i utgangspunktet er eierløse.

Stabilt

— Inntrykket hos oss er at det er et relativtstabilt antall smittede, men vi tester ikke friske dyr, kommenterer Solvang.

Storm dyreklinikk understreker at det ikke er snakk om noen epidemi, men ber katteeiere kastrere hannkatter for å unngå smitte.

— Smitte skjer gjennom paring og bittsår. Ukastrerte hanner slåss betydelig mer enn kastrerte, og vi ønsker derfor at flere skal kastrere kattene sine, sier Haraldstad til Fædrelandsvennen.

Flere kastrerer katten

Hun er derfor glad for at flere har kastrert kattene sine i sommer. Dersom en katt har fått aids finnes det ingen behandling, og katten bør holdes inne resten av livet eller avlives.

— Katten kan leve et bra liv som bærer av viruset, men det er stor smittefare. Vi anbefaler derfor å holde katten innendørs og aldri slippe den ut, forteller veterinæren.

Ødelegger immunforsvaret

Det blir da et spørsmål om livskvalitet for katten og hva den er komfortabel med. Lindesnes skriver at når symptomene begynner å vise seg har alt sykdommen brutt ut, men at katter kan gå med smittestoffet, FIV-viruset, i kroppen lenge.

Som hos mennesker med aids blir kattens immunforsvar ødelagt, og den får for eksempel sår som aldri vil gro. Generell sykdom, lungebetennelse og avmagring er andre symptomer.

— Det er relativt enkelt å stille diagnosen. Vi sender en blodprøve til et laboratorium, forklarer Haraldstad, og legger til at de også har en hurtigtest for å sette diagnosen.

Haraldstad tror flere tilfeller nå blir oppdaget fordi fleretar med katten til dyrlegen, og dette er Solvang enig i.

— Spredning kunne kanskje vært redusert om virutinemessig testet friske dyr, tror hun.