KRISTIANSAND: — Vi har problemer med å rekruttere norske jordmødre og sykepleiere om sommeren. Norske jordmødre er en mangelvare. Derfor er jeg glad vi har mulighet til å bruke svenske, danske og færøyske sykepleiere, sier Inger Ragnhild Klouman, enhetsleder på Kvinneklinikken.

På fødeavdelingen i Kristiansand er én av 19 vikarer norsk. Og to av åtte er norske på barsel. Resten er fra Danmark, Sverige og Færøyene.

Ulik praksis

Susanne Flink er svensk og sommervikar på sykehuset. Hun kommer til Kristiansand i perioder når hun har fri i Sverige, og synes det er interessant å se forskjellene på praksis i landene.

– I Sverige tar vi for eksempel venøs blodprøve i armen på babyen. I Norge stikker man barnet i hælen, og det kan muligens være mer smertefullt. Jeg prøver å ta med meg det beste fra begge landene, sier hun.

Steller: Klouman viser hvordan hun pleier å stelle babyene. Her med den svenske sommervikaren Susanne Flink, som Klouman synes er både dyktig og flink. Foto: Camilla Hovst

Flink gleder seg hver morgen til å gå på jobb.— Er det ikke fantastisk? Jeg er veldig glad i jobben min. Det beste synes jeg er å møte folk man aldri ville møtt om man ikke var jordmor. Alle får jo barn, uavhengig av hvordan man er som person, forteller hun.

Lite språkkrøll

Marianne Gjellestad er en av de to norske sommervikarene. Hun skryter av sine utenlandske kolleger.

— De er dyktige. Jeg tror ikke man ville reist til et annet land for å jobbe uten å ha peiling på jobben sin. Det er nok av andre utfordringer med å komme på et helt nytt sted, forteller Gjellestad.

Hun forteller at språkforskjellene mellom henne og vikarkollegene ikke er noe problem.

— Det blir ikke mye språkkrøll, og vi forstår hverandre egentlig ganske godt. Jeg tror det også er fordi de prøver å bruke norske ord og uttrykk. Du hører ikke fire og halv fjers her i gangene, forteller hun.

Enhetsleder på føden, Hilde Lunde, synes heller ikke språket er noe problem.

— Det er verre når svenskene og danskene snakker sammen. De har faktisk større problemer med å forstå hverandre, sier hun.

Svenske armer: Bare i juli forventer avdelingsleder Hilde Lunde at det skal fødes 240 små gutter og jenter. Mange av disse blir tatt imot av svenske, danske og færøyske armer. Foto: Camilla Hovst

Lunde har en svensk sommervikar som har vært der 20 sommere på rad.— Vi har veldig dyktige sommervikarer. Og det er viktig, for om sommeren fødes det rundt 200 barn hver måned, forteller hun.

En god blanding

I de hvite korridorene på sykehuset kan man høre raske skritt når kvinner og menn i hvite drakter tripper forbi. Til tross for høyt tempo, smiler de med øynene til folk de passerer.

— Det er veldig godt miljø her. Og om sommeren er vi en god blanding av faste ansatte og sommervikarer på jobb. Det er aldri bare sommervikarer, vi må jo sørge for å ha en forsvarlig bemanning til enhver tid, sier Klouman.

Luksus i Norge

Jordmoren liker også luksusen hun får i Norge.

— I Sverige må vi gjøre det meste selv. Vi tar blodprøver og vi ordner rommet etter at pasientene er skrevet ut. Her har man andre til å gjøre dette. Det er skikkelig luksus, sier hun.

Thea Vesterhus fra Kristiansand har akkurat født lille Sol. Hun ligger nå i en seng på sykehuset med sin nybakte datter i armene.

— Jeg er veldig fornøyd med hjelpen vi har fått her. Men det er ikke så mye hjelp vi trenger, jeg og Sol, sier Vesterhus.