REKORD: Karl Rasmussen og Terje Viggo Bergstø er godt voksne menn som liker fart og spenning. De tviler på at de klarer å ta rekorden over Skagerak fredag, men satser likevel på det! Foto: Jarle R. Martinsen

KRISTIANSAND: — Vi har jo ikke noe i mot å ta fartsrekorden, men det er noen andre råtasser som skal være med som også har noe de skulle ha sagt, medgir Terje Viggo Bergstøl og Karl Rasmussen. Se på videoen ved å klikke på det store bildet øverst!

Fredag deltar kristiansanderne i Skagerrak Across som er et båtrace fra Tvedestrand til Hirtshals og tilbake. Rekorden ble tatt for hele 31 år tilbake på to timer og 45 minutter tur retur.

— Da var det flatt hav. Det er meldt om rundt en meter bølger denne gang, noe som er veldig bra det og, sier Rasmussen.

At han er mer enn fartsglad innrømmer 47-åringen gjerne, ja, litt sprø også. - Det går sinnsykt fort unna. Båten kan komme opp i 80 knop, 150 kilometer i timen, forteller han.

500 HESTER: De er på til sammen 500 hester, disse motorene. Og de sørger for at båten kan komme opp mot 80 knop - 150 kilometer i timen. Foto: Jarle R. Martinsen

Eieren kan ikke deltaBåten eies av Kjell Arne Olsen, også han kristiansander. Han kjøpte båten brukt for tre år siden. Motorene er derimot helt nye. — Prislappen totalt er 1,5 millioner kroner, forteller han.

Fordi han lider av Parkinsons har han begrenset førlighet. Derfor kan han ikke selv være med i racet. Det synes han er helt greit.

RACERBÅT: På rekka til høyre står eier av båten Kjell Arne Olsen som på grunn av sykdom overlater til Karl Rasmussen og Terje Viggo Bergstø å kjøre den fredag. Foto: Jarle R. Martinsen

— Jeg skal stå på land og heie på gutta, sier Olsen som godt husker Skagerak Across som guttunge. I 1967 gikk løpet for første gang, men har siden hatt mange opphold over flere år.

Påbudt med hjelp

Fædrelandsvennen ble med gutta på treningsøkt på Randesund søndag ettermiddag. De har på seg hjelmer, noe som er et krav under løpet fredag. - Det er lett å skalle borti noe under slik fart, sier Bergstøl.

DYR: Båten, som heter Technohul, koster med motorene 1,5 millioner kroner. Det er altså en dyr hobby å drive på med. Foto: Jarle R. Martinsen

De drar på ut på sundet. De er litt av et syn i ribben på 29 fot. De knallrøde hjelmene er synlig lange veier. Motorene er forbausende stille tross farten. I tillegg er de svært miljøvennlige.

650 liter bensin

Under turen fredag regner teamet med å bruke rundt 650 liter med bensin tur retur Hirtshals, avhengig av været.

— Kom å se oss dra fra Tvedestrand eller følg ferden på skagerakacross.no, oppfordrer Bergstøl og Rasmussen.