HØRTE IKKE ETTER: Mika ble bare med for turens skyld Foto: Lars Hollerud
FRA KJÆRRANE: Deler av søndagens naturlostur ble gått på den gamle postveien mellom Kristiansand og Stavanger. Foto: Lars Hollerud

KRISTIANSAND: Den nye rekorden lyder på 159 meter over havet. Den ble satt lørdag, da Grundekjøn besteg Åmlinuten sammen med 15 voksne, to barn og en hund i regi av Midt— Agder friluftsråd.

— Formen er slett ikke verst. Men jeg skal ikke skryte på meg påstand om å være ivrig turgåer. Til gjengjeld er jeg rett som det er på jakt og fiske, sa Grundekjøn underveis oppover.

Fra samlingspunktet Kjærrane, der Arvid Grundekjøn ikke har vært siden han var på søndagsskoletur, gikk troppen samlet sett drøye fem kilometer.

— En ganske kort tur, sa Per Svein Holte, lederen av friluftsrådet, som trøst eller oppmuntring før ferden langs den tusenårige ferdselsveien som historisk sett ble forbundet med spøkelser så vel som kjeltringer.

For lørdagens deltakere handlet det om tre timers vandring gjennom idyll rundt Krokvann, med modne blåbær som bonus.

Politikk

Arvid Grundekjøn hadde uansett ikke tenkt å bedrive valgkamp på turen. Det nærmeste han kom noe politisk, var da han på Åmlinuten talte og sa at fysisk aktivitet ikke bare er forebyggende medisin, men at det til og med er tverrpolitisk enighet om det er sånn.

Undervis oppover spurte vi hvor engasjert ordføreren har vært i årets valgkamp.

— Jeg har deltatt på dørbank og stand, jeg satt i rådet for Arendals- uka og har hatt et par innlegg i Fædrelandsvennen. Jeg bidrar absolutt for en ny regjering.

Vi spurte også hva Arvid Grundekjøn liker å jakte på.

Friluftsliv

— Jeg har jaktet villsvin og rev på Balkan, fasaner og ender i Skottland og elg her hjemme.

På utdypende spørsmål om laksefiske, nevnte han følgende elver:

— Tana, Orkla, Stjørdalselva og Lærdalselva. Søndag skal jeg på et laksearrangement ved Boen bruk i Tveit.

Lørdagens tur var en av 24 såkalte toppturer i sørlandsk terreng. Meningen er at den stedlige ordføreren er naturlos i hver av dem.

Når sant skal sies var Kristiansands øverste politiker på ukjent grunn, sånn var hans rolle mer som trekkplasteret. Flere av de øvrige 15 var nok bedre kjent i Kristiansands indre skoger.

Aller best kjent var turguppas eldste deltaker, Bjørn Langaard. Han har sågar ryddet og merket flere av stiene lørdagens vandrere forserte.

PS: Arvid Grundekjøn har vært enda høyere oppe i Kristiansand. I sin ungdom var han på Den omvendte båt, 234 meter over havet. Men det skjedde lenge før han ble ordfører.