KRISTIANSAND: «Vi har fått enkelte tips om at postkasser blir merket med lapper. Dette kan være en form for rekognosering, følg med og fjern denne merkingen hvis dere ser dette på poskassene», skrev politiet i Randesund på sin Facebook-side i forrige uke.

Beboere i Randesund har fryktet at merkingen er gjort av kriminelle tyveribander som ønsker å orientere seg om innbruddsvennlige hus.

POSTKASSELAPPER: Her er klistremerkene som Fædrelandsvennens bud merker postkasser med.

Fredag kom politiet med en ny beskjed på det sosiale mediet. De meldte nå at merkingen kan komme fra Fædrelandsvennen.

«Dette for at budene skal se hvem som skal ha hva. De har også benyttet typiske tekstmarkere, bokstaver og andre typer klistremerker» skrev politiet.

— Skaper bry

Jan Nesland, leder ved Randesund politistasjon, utdyper problemet:

— Denne merkingen skaper mye stress og bry for beboere og politiet. Selv har jeg fått min egen postkasse merket. Hos meg var det på en amatørmessig måte satt opp en tekstmarkerbokstav. Det så ikke ut som offisiell merking, men noe som har blitt klistret på i forbifarten. Det er mulig at Fædrelandsvennens merkesystem er for dårlig, sier Nesland til Fædrelandsvennen.

Han forteller at politiet har fått mange henvendelser fra folk som har bekymret seg over merking av postkasser.

— Det er mange som bryr seg siden vi har oppfordret folk til å legge merke til dette. Det kan ha vært til ingen nytte, sier politistasjonssjefen.

Han understreker samtidig at folk ikke kan føle seg trygge på at alle postkassemerker er fra avisen.

— Man må være oppmerksom på at det kan være andre ting, så man kan ikke senke skuldrene. Merking kan være noe andre også har benyttet seg av.

Bud har brukt tekstmarker

— Jeg kjenner til at noen av budene har kjøpt det vi tidligere kalte dymo for egen regning som de har brukt til å merke postkasser med. Vi vil nå be dem om å bare bruke våre offisielle merker framover, sier Tom Helge Isefjær, daglig leder for Fædrelandsvennen distribusjon.

Han har forståelse for at enkelte har blitt bekymret for merkene.

— Vi er ydmyke i forhold til dette og skjønner at folk er blitt skremt siden poltiiet har gått ut og sagt at folk bør reagere, sier Isefjær.

Med unntak av at enkelte bud har brukt en dymomarker, har Fædrelandsvennen ikke endret måten postkasser merkes på.

— Vi har ikke gjort noe nytt i forhold til praksisen vi har hatt i en årrekke. Det eneste er at vi har fått flere produkter vi distribuerer og har laget merke for disse, forteller han.

8. mai startet Fædrelandsvennen opp med distribusjon av magasiner. Det ble da laget et klistremerke med fellesbetegnelsen MP for «Mediapost». Dette for å unngå at folk som abonnerer på flere magasiner skal slippe å få så mange klistremerker på postkassen.